chapati

Chapati – turte indiene fara agent de crestere

Cateodata noi ne saturam de paine, desi nu consumam foarte des, si atunci trecem automat la chapati. Chapati este o turta coapta in tigaie, care poate fi unsa sau nu cu ulei/unt/ghee. Pentru aceasta turta nu se foloseste nici un agent de crestere.

Pana sa vina in Romania sotul meu nu a prea mancat painea pe o cunoastem noi. La fiecare masa servea de obicei una din urmatoarele:

  • chapati – despre care vom vorbi astazi
  • dosa – o clatita care se face din orez si linte fermentate
  • paratha – o lipie in straturi care poate avea diferite forme (triunghiulara, patrata, dreptunghiulara sau rotunda) si poate fi simpla sau umpluta cu diferite seminte sau legume
  • naan – o lipie cu exterior crocant pentru care se foloseste drojdie si care se coace traditional in tandoor(cuptor de lut)
  • orez basmati

Aceste retete vor aparea in viitor pe blog. Astazi va las reteta de chapati sau roti pe care sper sa o incercati.

Ingrediente necesare pentru chapati:

  • 200 gr de faina integrala
  • 300 gr de faina alba
  • 400 ml de apa
  • o lingurita de sare
  • 50 gr de faina pentru final

Am amestecat faina integrala cu faina alba(eu nu am pus sare in aluat)si am adaugat cate putina apa pana am obtinut un aluat molicel, dar care isi tine forma si nu se lipeste de maini. Nu puneti toata apa de la inceput, pentru ca s-ar putea ca faina sa nu aiba nevoie de toata cantitatea de apa. Este mai bine ca apa sa fie adaugata treptat. Cand am terminat de framantat aluatul, l-am lasat 20 de minute sa se odihneasca. L-am acoperit si el s-a relaxat.

chapati cu faina integrala

Asa arata aluatul meu. L-am impartit in 30 de bile mai mici pe care le-am dat prin faina, apoi le-am intins subtire si uniform si le-am copt in tigaie, la foc mediu. Cand s-au rumenit, le-am pus direct pe flacara aragazului pentru 2-3 secunde pe fiecare parte. Daca in timp ce turtele se coc observati ca iese fum din tigaie, reduceti flacara. Este bine ca turtitele chapati sa fie coapte intr-o tigaie cu fundul gros.

Se vede ce frumos s-au rumenit si s-au umflat turtitele. Dupa ce ele sunt coapte se pot unge cu o pensula inmuiata in ulei, unt sau ghee. Acest pas ajuta la pastrarea turtelor moi pana a doua zi. Eu am sarit pasul pentru ca am consumat toate turtele in aceeasi zi.

Dupa ce se coc turtele, ele pot fi pastrate invelite intr-un prosop sau intr-o punga. Asta daca mai ramane ceva 😀

Va las mai jos un filmulet in care puteti vedea cat de moi si subtiri sunt turtele chapati!

video

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂

 

Retete de post, vegan



error: Content is protected !!