Cous-cous cu legume in stil marocan

Cous-cous cu legume in stil marocan

Cous-cous-ul are forma unor granule mici si sferice cu un diametru de 1 mm, este facut din faina de grau dur si isi are originea in tarile Africii de Nord (Tunisia, Libia, Maroc, Algeria, Egipt). Numele isi are originea din cuvantul berber „seksu” si inseamna bine format, rotund.

In mod traditional cous-cous-ul se gateste la abur si este servit cu legume sau carnuri. El poate constitui un preparat principal sau chiar un desert.

Reteta de cous-cous pe care v-o propun astazi este cu multe legume, stafide si alune, cateva condimente si verdeata. Este plina de vitamine, de culoare si de arome delicioase. Nu este o reteta autentica, ci o interpretare a cous-cous-ului dupa gustul si posibilitatile mele.

Ingrediente pentru cous-cous cu legume in stil marocan:

  • 300 gr de cous-cous
  • 500 ml de apa + 1 lingura de ulei de masline
  • 250 gr de naut fiert
  • 1 zuchini de aproximativ 250 de gr
  • 1 vanata de aproximativ 250 de gr
  • 1 ardei rosu de aproximativ 120 de gr
  • 3 morcovi tineri de aproximativ 150 de gr
  • 3 cepe rosii de aprox 250 de gr
  • 150 de gr de alune coapte
  • 150 de gr de stafide
  • 10 frunze de menta proaspata
  • 1 legatura mare de coriandru proaspat sau patrunjel proaspat
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 lingurita de turmeric
  • 1/2 de lingurita de coriandru macinat
  • 1/4 de lingurita de scortisoara
  • 1/2 de lingurita de pudra de cayenne
  • 1 limeta sau lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare pentru cous-cous cu legume in stil marocan:

Am spalat legumele, am curatat morcovii si ceapa. Zuchini, vanata si ardeiul le-am taiat cubulete, ceapa am taiat-o julien, morcovii i-am taiat bastonase scurte. Am amestecat legumele cu nautul fiert, cu 3 linguri cu ulei de masline, cu sare si piper si le-am pus in cuptor pe o tava. Le-am lasat sa se rumeneasca acolo vreo 20 de minute. Legumele le puteti gati si intr-o tigaie, daca nu aveti posibilitatea de a folosi cuptorul.

Intre timp am amestecat cous-cous-ul cu turmericul, coriandrul, scortisoara, pudra de cayenne, stafidele si am pus la infierbantat 500 de ml de apa. Cand apa a fost fierbinte am turnat-o peste cous-cous impreuna cu o lingura cu ulei de masline, am amestecat usor si am acoperit vasul timp de 10 minute, dupa care am afanat cous-cous-ul cu o furculita.

Cand legumele au fost gata, le-am turnat deasupra cous-cous-ului, am adaugat alunele coapte, frunzele de menta si coriandru sau patrunjel tocate, usturoiul tocat fin si zeama de lamaie sau limeta. Probati daca este suficienta sare si piper si mai adaugati in cazul in care considerati ca mai este nevoie.

Aceasta este interpretarea mea pentru cous-cous cu legume in stil marocan. Usor de pregatit, sanatos, satios si plin de culoare. In momentul servirii am mai adaugat putina zeama de lime. A fost delicios!

Cous-cous cu legume in stil marocan

Cous-cous cu legume in stil marocan

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

 

No Replies to "Cous-cous cu legume in stil marocan"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.