Cozonac vegan umplut cu mere

Cozonac vegan umplut cu mere

Cozonac vegan umplut cu mere

Mi-a fost pofta de un cozonac cu aroma de toamna si pentru ca am mere din belsug, cum puteam rata sansa de a pregati un cozonac umplut cu mere si scortisoara?!

Si pentru ca vineri am facut orez cu legume la cuptor, am fiert niste naut pentru reteta. Nu arunc niciodata apa care imi ramane in urma fierberii nautului(aquafaba) pentru ca aceasta este o minune. Din ea pregatesc maioneza, chifle pufoase, bezele, checuri, frisca si multe alte bunatati.

De data aceasta mi-a venit o minunata idee, cum ca as putea folosi aceasta apa ca inlocuitor pentru ouale din clasicul cozonac. Nu m-am gandit de doua ori, ci imediat am trecut la actiune si ma declar multumita de rezultatul obtinut.

Ingrediente si mod de preparare pentru cozonac vegan umplut cu mere :

Din cantitatile date se obtin doi cozonaci.

Aluat cu aquafaba:

  • 1 kg de faina pentru cozonac
  • 40 gr de drojdie proaspata
  • 200 ml de aquafaba
  • 300 ml de apa carbogazoasa
  • 200 gr de zahar brun
  • 150 ml de ulei de floarea soarelui
  • Coaja unei lamai
  • Vanilie
  • 1/2 lingurita de turmeric pentru culoare (optional)
  • 1 praf de sare

Umplutura cu mere:

  • 2,5 kg de mere
  • 150 gr de zahar sau dupa gust
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de scortisoara

 

Am cantarit si pregatit toate ingredientele. Am faramitat drojdia si am frecat-o cu o lingura din zaharul cantarit pana s-a lichefiat. Am turnat 100 ml din apa carbogazoasa(putin incalzita) si doua linguri cu faina(din cantitatea cantarita).

Intr-un bol am mixat aquafaba cu un praf de sare si am adaugat cate o lingura de zahar pana l-am incorporat pe tot. Am mixat apa de la naut pana s-a transformat intr-o spuma tare, asemanatoare albusului de ou. Am adaugat turmericul, vanilia si coaja de lamaie si am mai mixat putin. Deasupra am adaugat maiaua din drojdie, restul de apa carbogazoasa si am incorporat treptat faina(pe care am cernut-o inainte).

Cand am terminat faina, am inceput sa incorporez cate putin ulei in aluat. Am turnat cate doua, trei linguri si framantam aluatul pana uleiul era absorbit. Abia apoi mai adaugam o alta cantitate.

Dupa ce am terminat de framantat, am acoperit aluatul cu o folie alimentara si l-am lasat sa se odihneasca o ora. In acest timp el si-a dublat dimensiunea.

Cat aluatul a crescut am curatat merele de coaja si samburi si le-am feliat marunt. Le-am pus intr-o tigaie impreuna cu zaharul, zeama de lamaie si scortisoara si le-am gatit pana nu au mai avut lichid. Le-am lasat sa se raceasca.

Cand aluatul a crescut l-am impartit in 4 bile egale pe care le-am acoperit si le-am lasat 10 minute sa se odihneasca. Dupa acest timp de odihna am inceput sa intind cate o foaie si sa o umplu generos. Am rulat foile strans. Am impletit cate doua foi rulate si le-am pus intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.

Am acoperit cei doi cozonaci si i-am lasat sa dospeasca 25 de minute, apoi i-am bagat in cuptor si i-am copt la 180 de grade timp de 25 de minute, apoi la 170 de grade Celsius pentru inca 20-25 de minute. Aici depide de cuptor.

Mirosul imprastiat in casa de acesti cozonaci a fost demential. A trebuit sa scot cozonacii cu grija din forma lor, pentru ca acestia erau atat de fragezi si pufosi, incat aproape se rupeau.

I-am lasat sa se raceasca bine pe un gratar, apoi i-am tinut in pungi de plastic.

Sper sa va placa ideea si reteta mea.

O alta reteta de cozonac vegan pufos gasiti aici:

Cozonac vegan sau de post extra pufos

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 



error: Content is protected !!