06 apr. Curry delicios cu oua
Curry delicios cu oua
Voi aveti zile cand nu vreti sa gatiti? La mine s-a intamplat ca intr-una din zilele trecute sa imi lipseasca complet cheful de gatit. De obicei Eva e printre picioarele mele in bucatarie si vrea mereu in brate, vrea sa vada ce tai, ce pun in oala, vrea sa amestece si ea in mancare si lista continua. Basically vrea sa fie ea the chef :))
Ei, si am zis ca imi iau si eu o zi libera de la bucatarit. Stau si petrec mai mult timp cu ea, facem diverse activitati care sa nu includa un potential accident prin bucatarie. Si m-am tinut de plan pana dupa amiaza, cand mi-am intreat sotul…”totusi noi ce mancam la cina?”. El mi-a raspuns linistit ca am putea comanda ceva din oras sau am putea desface o zacusca sfanta primita de la parinti. Pai cum sa desfacem noi borcanul de zacusca, daca avem un carton plin cu oua in frigider? Zic hai sa le folosim, desi nu aveam o idee conturata in legatura cu ce as face din ele. Si atunci sotul vine cu minunata lui idee: curry de oua, normal. Pai se poate altfel?!…pentru el mancarea trebuie sa fie condimentata abundent cu mirodeniile de la mama lui de acasa, trebuie sa aiba straturi de arome si bineinteles, mult chili.
Dar pentru ca fost eu la cratita, am gatit dupa placul meu. Bineinteles ca toate secretele bucatariei indiene de la el le stiu, dar le adaptez gusturilor mele.
Nu va mai plictisesc cu povesti, trecem la reteta!
Ingrediente si mod de preparare pentru curry delicios cu oua:
- 4-6 oua fierte tari
- 1 lingurita de seminte de mustar
- 6-8 frunze de curry
- 1 ceapa mare sau doua mai mici
- 2 linguri de pasta de ghimbir si usturoi
- 2 rosii mari decojite
- 2 linguri de pasta de rosii
- 1 lingurita generoasa de chili sau dupa gust
- 1 lingurita de coriandru macinat
- 1 lingurita de garam masala
- 1/2 de lingurita de turmeric
- 1/4 lingurita de asafoedita
- 2 pahare cu apa
- Sare dupa gust
- Catev frunze uscate de kasuri methi
- Coriandru sau patrunjel proaspat pentru servit
- In plus pentru oua: 1/2 de lingurita de chili, 1/2 lingurita de coriandru macinat 1/4 lingurita de turmeric si putina sare
Bun. Am pus 4 oua la fiert. Intre timp m-am apucat de sos.
Intr-o tigaie mai adanca am pus trei linguri de ulei la incins, apoi am pus semintele de mustar si frunzele de curry. Le-am lasat vreo 40 de secunde sa isi elibereze aromele, apoi am adaugat ceapa taiata julien si putina sare. Ceapa are nevoie de vreo 10-15 minute la foc mediu pentru a se topi frumos. Cand s-a inmuiat am adaugat pasta de ghimbir si usturoi(vreo 3 catei zdraveni de usturoi si 2 cm de ghimbir decojit si blendate impreuna cu o lingura de apa).
Am asteptat cam un minut ca usturoiul si ghimirul sa se gateasca, apoi am adaugat condimentele (chili, garam masala, coriandru, turmeric si asafoedita). Peste cateva secunde am pus rosiile taiate cuburi si pasta de rosii. Dupa vreo 7 minute am turnat apa. Am mai adaugat un strop de sare si am lasat sosul sa se gateasca pana uleiul a inceput sa se separe de restul sosului. Asta a durat vreo 15-20 de minute. Am amestecat din cand in cand.
Cat sosul si-a facut treaba lui in tigaie eu am curatat ouale, le-am crestat putin ca sa preia toate aromele si le-am pus intr-o tigaie unde am incins o lingura de ulei si condimentele pentru oua. Le-am lasat vreo 3 minute acolo, miscand din cand in cand tigaia, pana s-au rumenit usor si au preluat aromele.
Am transferat apoi ouale in sosul care deja s-a redus. Am pus capacul si am mai lasat sosul sa fiarba impreuna cu ouale timp de 10-15 minute, pana a scazut si mai mult si a devenit cremos si fain.
La final am asezonat cu inca putina sare, kasuri methi si cand le-am servit am adaugat cateva frunze de patrunjel proaspat. Traditional ar fi trebuit codiandru, dar pe cine pacalim…pentru mine are gust de sapun sau plosnita..niciodata nu o sa ma pot obisnui cu gustul lui, desi sotul il adora si il pune peste tot.
Asta e tot, dragii mei. Am servit acest delicios curry cu o salata de ceapa rosie si castraveti si cu paine naan. Voi scrie si reteta painii foarte curand.
Concluzia e ca degeaba m-am ferit eu de bucatarit, ca am facut-o lata seara. O cina destul de calorica, dar tare gustoasa!
Si ca sa vedeti ca noua chiar ne place curry cu oua, mai am doua retete asemanatoare pe blog:
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!