03 feb. Eclere sau ecleruri cu crema de vanilie
Eclere sau ecleruri cu crema de vanilie
Cui nu i se face pofta din cand in cand de un ecler bun? Din pacate cele gasite prin cofetarii sunt de cele mai multe ori rele. Coaja este cauciucata, crema are un gust ciudat, iar gustul in intregime te face sa nu iti mai doresti vreodata un ecler. De aceea eu prefer sa imi pregatesc deserturile acasa.
Reteta cojilor este foarte simpla si cu ea nu am dat gres niciodata. Cresc frumos, nu se lasa si sunt uscate in interior. Exact asa cum trebuie sa fie. Le umplu apoi cu crema dorita, le scald in ciocolata si obtin astfel un ecler perfect.
Ingrediente si mod de preparare pentru eclere sau ecleruri cu crema de vanilie:
Ingrediente pentru coji:
In functie de dimensiune se pot obtine 12-16 coji. Tineti cont ca ele vor creste la coacere.
- 100 ml de lapte
- 100 ml de apa
- 80 gr de unt 82% grasime
- 1 lingurita de zahar
- 1 praf de sare
- 130 gr de faina
- 180 gr de oua (3 oua marimea L, cantarite fara coaja)
Crema de vanilie:
Reteta cremei de vanilie o gasiti AICI
O puteti adauga simpla, sau o puteti amesteca cu 200 ml de smantana pentru frisca mixata.
Pentru glazura de ciocolata:
- 150 gr de ciocolata
- 1 lingura de ulei (eu am folosit de cocos)
Intr-un vas am pus laptele, apa, untul taiat cubulete, zaharul si sarea la fiert. Cand amestecul a inceput sa coloteasca l-am luat de pe foc si imediat am adaugat faina cernuta, amestecand bine pentru a se dizolva complet. Am pus vasul din nou pe foc si am mai gatit amestecul doua minute amestecand mereu pentru a nu se prinde. Pe fundul vasului se va forma o pojghita fina.
Dupa cele doua minute in care aluatul a mai scapat de umiditate, am stins focul si am transferat aluatul intr-un bol curat. L-am lasat sa se raceasca putin, apoi am adaugat pe rand cate un ou. Aveti grija ca aluatul sa fie suficient de rece, astfel incat ouale sa nu le trasnformati in omleta.
Am amestecat energic dupa fiecare ou adaugat, apoi am transferat aluatul intr-un pos si m-am apucat de format eclerele in tava de copt tapetata cu hartie.
Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si am copt cojile 30-40 de minute, pana acestea devin aurii. Este foarte important ca macar in primele 10-15 minute sa nu deschideti deloc usa cuptorului, altfel riscati sa ramaneti cu niste coji dezumflate.
Cand cojile au fost gata le-am scos din cuptor. Cand au ajuns la temperatura camerei le-am uns cu ciocolata si am asteptat ca aceasta sa se raceasca complet. am taiat apoi cojile si le-am umplut cu crema de vanilie. In unele eclere am adaugat si putin frisca facuta din smantana pentru frisca.
De acum nu va ramane decat sa savurati aceste delicatese.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!