18 feb. Gogosi vegane sau de post la cuptor
Gogosi vegane sau de post la cuptor
Nimeni nu refuza o gogoasa pufoasa, proaspata si delicioasa. Din totdeauna mi-au plaut gogosile, dar mi-a displacut mirosul de prajeala pe care acestea il duc in toata casa, care intra in haine si in par. Nu ma intelegeti gresit, gogosile prajite sunt mult mai delicioase si mai pufoase decat cele coapte, dar din cand in cand e bine sa alegem varianta mai slaba in calorii. Tocmai din dorinta de a manca ceva mai sanatos, s-a nascut in mintea mea ideea de gogosi coapte. Am folosit acelasi aluat pe care inainte in prajeam, doar ca de aceasta data l-am pus in cuptor. Va spun ce fac aceste gogosi sa fie mult mai delicioase: glazura si toppingurile!! O gogoasa coapta cu un topping bun e nemaipomenita. Sa trecem la treaba!
Ingrediente si mod de preparare pentru gogosi vegane sau de post la cuptor:
- 500 gr de faina + 2 linguri
- 250 ml de lapte vegetal sau apa
- 30 gr de drojdie proaspata
- 1 lingura cu zahar brun
- 70 gr de zahar brun
- 50 ml ulei de cocos
- un varf de cutit de sare
- 1 lingurita de coaja de lamaie – optional
- 1 lingurita de vanilie – optional
Am amestecat drojdia cu lingura cu zahar brun si am turnat putin (aprox 60 ml) din laptele vegetal caldut deasupra. Am omogenizat si am asteptat sa creasca.
Intre timp am amestecat cu un tel faina cu cele 70 de gr de zahar brun, cu sarea si coaja de lamaie. Apoi am turnat laptele, uleiul de cocos topit, vanilia si drojdia crescuta. Am framantat aluatul bine, l-am acoperit cu un prosop umed si l-am lasat sa creasca o ora. Puteti sa acoperiti aluatul cu o folie de plastic.
Cand aluatul si-a dublat volumul, l-am asezat pe masa infainata si l-am intins. Grosimea aluatului ar trebui sa fie cam de 1,5 – 2 cm. Nu faceti gogosile nici prea subtiri, dar nici prea groase. Eu am facut greseala de a face prima tava de gogosi cam subtirele si s-au uscat mult mai rapid. La a doua tava de gogosi am invatat din greseala anterioara si le-am facut mai groase. Au iesit pufoase si moi.
Am taiat gogosile cu ajutorul unui inel de inox, le-am asezat in tava si le-am mai lasat 20 de minute sa se odihneasca inainte de a le coace. Ele au mai crescut, de aceea lasati loc destul intre ele cand le asezati in tava. Am copt gogosile aproximativ 15 minute.
Am strans aluatul care mi-a ramas de la prima tura de gogosi, l-am framantat cateva secunde si l-am lasat 20 de minute sa se odihneasca, pentru ca sa pot lucra din nou cu el. L-am intins din nou si am taiat gogosi. Am facut asa pana am terminat aluatul.
Am obtinut in total 25 de gogosi coapte.
Glazura si toppinguri pentru gogosi vegane sau de post la cuptor:
- Ciocolata alba
- Ciocolata neagra
- 5 linguri de ulei de cocos + 5 linguri de carob
- Migdale
- Merisoare
- Fulgi de cocos
- Ornamente din zahar
- Zahar pudra + scortisoara
Pentru glazura si topping puteti folosi ce aveti la indemana. De exemplu eu am folosit ciocolata alba pe care am topit-o la baie de aburi. Puteti folosi si ciocolata neagra in acelasi mod. Eu am mai folosit 5 linguri de carob amestecate cu 5 linguri de ulei de cocos topit. Acestea doua au fost glazura gogosilor.
Ca si toppinguri am folosit bombonele din zahar, fulgi de cocos, migdale macinate, merisoare tocate. Puteti sa folositi un amestec de zahar cu scortisoara, fistic macinat, nuca macinata sau orice altceva aveti la indemana.
Gogosile la cuptor nu vor fi la fel de pufoase ca si cele prajite si se vor usca mai repede. Ele sunt delicioase consumate calde, sau reci, dar nu dupa mult timp. Eu am avut cateva ramase pe a doua zi si cu toate ca au fost bune la gust, nu aveau textura pe care gogosile prajite o pastreaza. Totusi aceasta reteta este buna pentru momentele cand vreti sa va delectati cu ceva dulce si bun intr-o varianta mai sanatoasa.
Disclaimer!! Ciocolata alba din aceasta reteta nu este vegana!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!