Placinta cu dovleac si foi facute in casa

Placinta cu dovleac si foi facute in casa

Placinta cu dovleac si foi facute in casa

Ce poate fi mai bun intr-o zi rece decat o placinta proaspat scoasa din cuptor si o cana cu ceai? Nu multe lucruri, asa ca eu va las reteta mea de placinta cu dovleac. O placinta care nu va incalzeste doar fizicul, ci si sufletul.

Ingrediente si mod de preparare pentru placinta cu dovleac si foi facute in casa:

Pentru foi:

  • 700 gr de faina
  • 1 praf de sare
  • 25 gr de drojdie proaspata
  • 350 ml de apa calduta
  • 50 ml de ulei

Pentru umplutura:

  • 2 kg de dovleac curatat si razuit
  • Zahar dupa gust – eu am folosit 2,3 linguri de zahar brun Muscovado
  • 1 lingurita de scortisoara
  • Vanilie
  • Coaja de la o portocala
  • 150 gr de pesmet
  • Optional: stafide sau nuci

In plus:

  • 50 ml ulei pentru uns foile

 

Umplutura:

Am inceput cu umplutura, pentru a avea timp sa se raceasca. Am pus dovleacul intr-o oala incapatoare si i-am adaugat zahar, scortisora, vanilie si coaja de portocala. Am pus si jumatate de pahar cu apa si l-am lasat sa se gateasca vreo 15 minute, pana s-a inmuiat si volumul lui s-a injumatatit. Am stins focul si am adaugat pesmetul. Acesta absoarbe umiditatea lasata de dovleac. Am transferat dovleacul inr-un bol si l-am lasat sa se raceasca.

Cat dovleacul s-a racit am facut aluatul.

Foile de placinta:

Intr-un bol am amestecat faina cu sarea. Separat am dizolvat drojdia in 50 de ml de apa calduta, iar dupa 10 minute cand a devenit spumoasa am adaugat-o fainii impreuna cu restul de apa si uleiul. Am amestecat ingredientele si am framantat aluatul vreo 6,7 minute. Am obtinut un aluat ferm, nelipicios. L-am acoperit si l-am lasat 15 minute sa se odihneasca.

Dupa acest timp l-am impartit in 6 bucati de aproximaiv 180 de grame. Am lasat bilete de aluat sa se mai odihneaca 5 minute, apoi le-am intins pe rand. Am intins fiecare foaie cu ajutorul sucitorului cat de subtire am putut. La final am mai tras de foaie cu mainile pentru a o alungi putin. Fiecare foaie a masurat aproximativ 50×40 cm. Am uns foaia cu un strat subtire de ulei, am asezat dovleac pe jumatate din ea, apoi am rulat-o strans.

Coacerea placintei cu dovleac:

Am  asezat placintele de dovleac in tava si am pus tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 de minute sau pana placintele devin usor aurii.

Dupa ce am scos placintele din cuptor le-am lasat sa se raceasca putin, apoi le-am taiat si le-a servit pudrate cu putin zahar.

 

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!