Sos bechamel facut in casa - reteta de bechamel(sos alb)

Sos bechamel facut in casa – reteta de bechamel(sos alb)

Sos bechamel facut in casa – reteta de bechamel(sos alb)

Sosul bechamel este un sos alb pe baza de unt si faina si lapte, la care se adauga nucsoara, iar dupa preferinta se pot adauga alte ierburi aromatice, usturoi, ceapa sau chiar putin parmezan. Acest sos se poate folosi pentru o multime de retete cum ar fi lasagna, gnochi, paste, sandwichiuri, legume gratinate, ciuperci, etc, iar consistenta lui este determinata de proportia dintre faina si lapte si de timpul fierberii.

Pentru un sos reusit sunt cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont. Este bine sa aveti toate ingredientele cantarite si pregatite cand va apucati de treaba. Focul trebuie sa fie mic pe toata durata gatirii, sosul trebuie amestecat mereu pentru ca faina sa nu formeze cocoloase si sa nu se arda, nucsoara trebuie folosita cu moderatie pentru a nu da un gust prea puternic, amarui.

Din cantitatile prezentate aici veti obtine un sos de o densitate medie. Pentru a obtine un sos mai fluid reduceti cantitatea de faina si unt cu 10-15 grame.

Ingrediente si mod de preparare pentru sos bechamel facut in casa – reteta de bechamel(sos alb):

  • 50 gr de unt
  • 50 gr de faina
  • 600 ml de lapte
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 varf de lingurita de nucsoara
  • Optional: o foaie de dafin, cimbru sau alte ierburi aromatice, piper

Am pus untul intr-o cratita si am pornit aragazul la foc mic. Am asteptat sa se topeasca(nu il lasati sa devina auriu!) si am adaugat faina. Cu ajutorul unul tel am amestecat untul cu faina si am continuat sa amestec pret de un minut, pana faina s-a gatit.

Am adaugat apoi laptele rece peste amestec. Nu am adaugat tot laptele o data, ci l-am adaugat treptat, pana l-am incorporat pe tot. Am adaugat sarea si nucsoara, iar eu am mai adaugat si o foaie de dafin. Am asteptat ca sosul sa inceapa sa fiarba, iar cand a ajuns la consistenta dorita, am oprit focul.

Sos bechamel facut in casa - reteta de bechamel(sos alb)

Am fiert sosul aproximativ trei minute, apoi l-am transferat intr-un bol si l-am acoperit cu folie de plastic pana cand l-am folosit. Am lipit folia de plastic direct pe suprafata sosului pentru ca acesta sa nu capete crusta. Nu am uitat sa scos foaia de dafin din sos dupa ce acesta s-a racit.

Dupa cum am spus, in acest sos puteti adauga si alte ierburi aromatice, dupa preferinta, iar la final puteti adauga cascaval sau parmezan. Un gust minunat puteti obtine daca fierbeti laptele cu ierburile preferate, o ceapa, putin ustuoi, apoi il acoperiti si il lasati la infuzie pentru aproximativ 30-40 de minute. Dupa acest timp strecurati laptele si il puteti folosi la acest sos cremos.

Sos bechamel facut in casa - reteta de bechamel(sos alb)

Dupa cum vedeti, reteta este simpla, dar rezultatul foarte gustos. Eu am folosit acest sos pentru un gratin de cartofi si brocoli.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!