Supa de legume cu galuste pufoase de gris

Supa de legume cu galuste pufoase de gris

Supa de legume cu galuste pufoase de gris

Mereu mi-a placut supa cu galuste, iar cand am prins gustul bucataritului am incercat sa pregatesc niste galuste pufoase si faine. Dar surpriza….mi-au iesit niste mari bolovani. Tari de puteam sa imi rup dintii in ele. Am mai incercat eu o data sa fac galuste dupa ureche, adaugand ba putin ulei, ba putina apa, ba mai stiu eu ce. Ideea e ca la mine nu ies galustele facute dupa ureche si gata. Am mai incercat si varianta cu nu stiu cate linguri de gris la ou, dar va zic sincer ca nici alea nu au iesit prea mancabile.

De ce? Pentru ca oul meu era fie prea mic, ori lingura mea era prea mare. Nu intelegeam daca lingura trebuie sa fie plina cu varf sau fara si tot felul de detalii care pana la urma fac diferenta.

Cu anii am incercat mai multe retete bune de galuste, dar azi o impart cu voi pe cea mai simpla.

Ingrediente si mod de preparare pentru supa de legume cu galuste pufoase de gris:

Pentru supa:

  • 1 ceapa
  • 1 praz – doar partea alba
  • 2 morcovi
  • 2 bete apio
  • 1 bucata de telina
  • 1 pastarnac mediu
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 bucata de ghimbir, cam 2 cm – optional
  • Codite de patrunjel – optional
  • 2 litri de apa
  • Sare si boabe de piper dupa gust
  • Patrunjel, leustean proaspat

Pentru galuste:

  • 2 oua cantarite cu coaja
  • Aceesi cantitate de gris
  • 1 varf de ligurita de sare

Pentru supa treaba sta cam asa. Toate legumele le-am curatat si le-am pus intregi la fiert in cei 2 litri de apa. Doar patrunjelul si leusteanul le-am pastrat pentru final. Supa o fierb la foc mic pana totul este bine facut. La final strecor zeama si o pun inapoi pe foc.

Cat supa fierbe eu am cantarit cele doua oua cu coaja. Au avut 110 gr, asa ca am cantarit si 110 gr de gris. Am spart ouale, am adaugat putina sare si le-am batut putin cu o furculita sau tel. Daca vreti sa faceti un extra pas, puteti sa mixati albusurile cu sarea pana devin spuma. Eu nu m-am complicat deloc. Am adaugat grisul peste oua si am incorporat bine, apoi am pus compozitia in frigider pana la nevoie.

Dupa ce am strecurat zeama, am pus supa inapoi pe foc si am adus-o la fierbere. Am dat focul la mic si am inceput sa fac galustele. Am inmuiat lingura in supa fierbinte si am luat cate putina compozitie din bol pe care am scapat-o in oala. Am procedat asa pana am terminat de facut toate galustele. Am pus capacul, am asteptat vreo 5-7 minute, apoi am turnat un pahar de apa rece peste galuste si le-am lasat sa mai fiarba inca 2-3 minute dupa aceea.

Am stins focul, am adaugat in supa morcovii taiati rondele, dar puteti adauga si ardei rosu sau telina, daca doriti. Am tocat verdeata si am pus-o deasupra si am potrivit de sare.

Asta a fost tot. Daca vreti o culoare mai vibranta puteti adauga un varf de lingurita de turmeric, sau puteti cali in putin ulei un morcov dar pe razatoare. Adaugati morcovul cu tot cu ulei in ciorba si instantaneu culoarea va fi alta.

Sper sa va fie de folos!

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

Tags:
,