05 mart. Tort vegan fara coacere cu cocos si capsuni – fara gluten
Tort vegan fara coacere cu cocos si capsuni – fara gluten
Inca nu e vremea capsunilor, dar am gasit in supermarket aceste minunatii parfumate si foaaarte aromate, asa ca le-am luat acasa. Am mancat capsuni la micul dejun pe langa terci, clatite, in smoothie, dar tot mi-a ramas o caserola si am vrut sa fac ceva mai deosebit cu ei.
Nu prea imi place sa pun capsuni in blaturi pufoase, pentru ca nu imi place textura lor dupa coacere, asa ca am decis sa fac un sos bun si sa il pun intr-un cheesecake vegan. Bine, un cheesecake ar trebui sa contina branza si asta e clar ca nu are, dar se aseamana mult la aspect si textura, asa ca mi-am permis un compromis si i-am zis cheesecake.
Acest tort sau cheesecake are cea mai delicioasa si crocanta baza si o crema buna de te lingi pe degete.
Ingrediente si mod de preparare pentru tort vegan fara coacere cu cocos si capsuni – fara gluten:
Pentru baza:
- 150 gr migdale
- 50 gr de fulgi de ovaz fara gluten
- 50 gr de curmale hidratate
- 50 gr de ulei de cocos la temperatura camerei
- 3 linguri de sirop de artar
Pentru gemul de capsuni:
- 300 gr de capsuni
- Zeama de la jumatate de lamaie
- 80 gr de sirop de artar sau alt indulcitor
- 1 lingura de amidon de tapioca
- 30 ml de apa
Pentru crema:
- 400 gr de lapte de cosos – 1 conserva
- 100 gr de caju hidratat
- Zeama de la jumate de lamaie
- Putina coaja de lamaie sau 3-4 picaturi de ulei esential de lamaie
- 3-4 linguri de sirop de artar
- 1 lingura plina de agar – agar + 100 ml de apa/lapte de migdale
Pentru baza tortului am pus migdalele cateva minute in cuptorul preincalzit la 150 de grade Celsius, pana s-au rumenit usor. Am pus apoi si fulgii de ovaz pentru 2 minute in cuptor.
In vasul blenderului am pus migdalele si fulgii de ovaz, curmalele hidratate, uleiul de cocos si siropul de artar. Am blendat pana am obtinut o compozitie usor lipicoasa.
Am luat o tava cu diametrul de 26 de cm si am tapetat-o cu hartie de copt, apoi am turnat compozitia in ea. Am intins-o cat de bine am putut cu degetele, apoi ajutandu-ma de baza unui pahar am aplatizat bine. Am pus tava in frigider si am continuat lucrul.
Am continuat cu gemul de capsuni, pentru a-i da timp sa se raceasca. Aici treaba a fost simpla de tot. Am spalat capsunele, apoi le-am taiat. Le-am pus intr-o oala impreuna cu zeama de lamaie si siropul de artar. Am lasat sa fiarba aproximativ 12 minute, dupa care am adaugat amestecul din amidonul de tapioca si apa. Imediat a inceput sa se ingroase, asa ca am dat la mic si am lasat sa clocoteasca 2-3 minute, apoi am stins.
Am transferat gemul intr-un alt vas, apoi am continuat cu crema.
Pentru crema am blendat nucile caju cu o lingura de apa, apoi am adaugat laptele de cocos si zeama de lamaie. Separat am dizolvat agar-agarul in lapte de migdale si am lasat deoparte vasul timp de 2 minute. Dupa, am amestecat crema de cocos si caju cu agar-agarul hidratat si am fiert amestecul vreo 4-5 minute.
Asamblarea
De acum a trebuit sa ma misc rapid, asa ca aveam deja baza tortului scoasa din frigider. Am turnat imediat crema deasupra bazei, aspoi am turnat gemul de capsuni si cu ajutorul unei linguri am amestecat usor cele doua straturi. Din pacate nu am apucat sa pozez acest pas.
Am pus tortul in frigider si l-am lasat sa se intareasca pana a doua zi. Daca nu aveti rabdare il puteti servi dupa vreo 3-4 ore.
Din pacate nu am reusit sa pozez tortul taiat, asa ca nu va pot arata cat de frumoasa a fost sectiunea, dar cu urmatoarea ocazie voi face si poze.
Sper sa incercati reteta si sper sa va placa!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!