Site icon OurDailyFood

Paine cu faina integrala fara framantare

Paine cu faina integrala fara framantare

Pentru ca de ceva timp am inceput sa fac paine, m-am gandit ca ar fi timpul sa imi usurez putin munca si sa incerc painea fara framantare. Am tot auzit de aluatul care nu necesita framantare, am citit multe retete, am urmarit multe filmulete pe youtube si acum vin cu varianta mea de paine cu faina integrala fara framantare. Dureaza cam jumatate de zi pana puteti coace painea, dar efortul este minim. Doar am amestecat ingredientele, am lasat aluatul sa creasca, l-am impaturit de doua ori si apoi i-am dat forma si l-am copt. A rezultat o paine aerata, gustoasa si de cand am facut reteta asta prima data, am tot repetat-o.

Nu doar eu sunt multumita de rezultatele obtinute cu acest aluat fara framantare. Familia, prietenii care ne-au vizitat au fost la fel de satisfacuti cand au mancat din paine. Va spun sincer ca o felie de paine proaspat coapta cu putina dulceta sau zacusca deasupra…e de neinlocuit.

Ingrediente si mod de preparare pentru paine cu faina integrala fara framantare:

Am amestecat fainile si sarea cu o spatula. Am incorporat si drojdia uscata si am turnat apa fierbinte deasupra. Cu ajutorul spatulei am omogenizat totul si am acoperit cu o folie de plastic. Amestecul este moale si puteti sa pudrati putina faina deasupra lui, ca sa nu se prinda de folia de plastic. De acum nu ramane decat sa asteptam doua – trei ore.

Dupa vreo trei ore, am pudrat suprafata de lucru cu faina din abundenta si am scos aluatul. Acesta este lipicios, asa ca am pudrat faina si deasupra lui.

Strech and fold

Am intins aluatul bine si am inceput tehnica de strech and fold(intindere si impaturire). Despre aceasta tehnica am vorbit mai multe in articolul despre paine cu faina integrala si seminte, pe care il gasiti AICI.

Am intins aluatul bine si l-am impartit imaginar in trei parti egale. Am adus prima treime deasupra celei de a doua, si a treia treime am adus-o peste celelalte doua. Am obtinut o forma dreptunghiulara si am procedat la fel. Am impartit imaginar in trei bucati egale si am adus prima si a treia treime peste cea de a doua.

Am indepartat excesul de faina si am acoperit aluatul pentru inca jumatate de ora. Dupa jumatate de ora am repetat procedura de strech and fold, de data aceasta ungand suprafata de lucru si mainile mele cu ulei, nu cu faina. Am acoperit aluatul pentru 20 de minute si am pornit cuptorul la temperatura maxima. Eu am copt doua paini din aluatul obtinut. Una in oala de fonta si alta in tava de la cuptor. In momentul in care am pornit cuptorul, am bagat si oala de fonta inauntru, cu tot cu capac.

Cum dam forma painii?

Dupa 20 de minute mi-am uns mainile cu putina faina si am inceput sa dau forma aluatului. Am facut o paine rotunda, pe care am pus-o la copt in oala de fonta si o bagheta, pe care am copt-o in tava.

Am inceput cu cea rotunda. Am aplatizat aluatul cu palmele si am adus cele patru colturi spre centru, apoi am intors painea cu partea fina in sus. Cu ajutorul palmelor am tras aluatul spre mine, creand tensiune. Am continuat sa fac lucrul acesta rotind aluatul ca sa obtin o forma rotunda. La final am rotit bila de aluat de cateva ori, am pus-o pe o foaie de copt, am pudrat-o cu faina din abundenta, am crestat-o cu un cutit ascutit si am acoperit-o. S-a mai odihnit 15 minute pana am pus-o la copt.

Bagheta am facut-o astfel. Am intins aluatul intr-un dreptunghi si l-am aplatizat cu palmele. Am pliat aluatul de trei ori pe lungime, sigiland bine fiecare pliu cu podul palmei. La final am rulat putin aluatul, ca forma sa fie frumoasa.

Am pudrat si aluatul acesta cu faina, l-am crestat si l-am acoperit. S-a mai odihnit 10-15 minute pana am pus bagheta la copt. Cand cuptorul a fost bine incins(la mine dureaza vreo 30-35 de minute) am scos rapid oala de fonta, fara sa tin cuptorul deschis prea mult. Am introdus bila de aluat cu tot cu hartia de copt in oala, am pus capacul si am pus oala inapoi in cuptor. Am introdus si bagheta in cuptor.

Am copt painea cu faina integrala fara framantare la temperatura maxima 35-40 de minute. Dupa acest timp bagheta a fost coapta si am scos-o. Am luat si capacul de pe oala de fonta si am lasat painea rotunda sa se rumeneasca inca vreo 15 minute.

Cum stim daca painea cu faina integrala fara framantare este coapta?

Cu ajutorul unui prosop sau a unei manusi de bucatarie intoarcem painea cu baza in sus si cu ajutorul degetelor o ciocanim. Daca suna a gol painea este coapta. Daca nu, mai lasati painea putin in cuptor.

Cum racim painea si cand o taiem?

Painea nu se inveleste in prosoape si nu se baga in punga atunci cand este fierbinte. Ea trebuie lasata la racit pe un gratar, ca aerul sa circule si pe dedesubtul ei. La racit trebuie sa stea macar doua ore. Eu tai mereu painea cand este complet racita. De obicei coc painea seara tarziu si o las la racit pana a doua zi dimineata, cand ma bucur de ea. Tai painea cu un cutit zimtat. Sa va arat cat de frumoase sunt painile!

Painea coapta in oala de fonta a iesit mai rumena, dar ambele sunt la fel de delicioase, aerate, se feliaza usor si subtire, fara sa se sfarame. DELICIOASE!!!

Vedeti ce usor este sa pregatiti aceasta paine cu faina integrala fara framantare. Aveti curaj sa o incercati!

Daca doriti sa cititi sau sa incercat si reteta de paine cu faina integrala si seminte, o gasiti aici:

Paine cu faina integrala si seminte

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Reteta de post, vegan