Paine cu faina integrala si seminte

Paine cu faina integrala si seminte

Paine cu faina integrala si seminte

Iubesc mirosul de paine proaspat coapta si abia astept sa pot taia un colt si sa il infulec. Imi place in special coaja crocanta a painii. De cand ma stiu, colturile obisnuiau sa fie ale mele, dar acum e batalie mare pentru ele intre mine si sotul meu. De multe ori ma trezesc doar cu miezul painii in farfurie.

Stiu ca multe persoane nu se apuca sa faca paine acasa pentru ca li se pare greu. Eu va spun ca este chiar foarte usor, iar rezultul o sa va dea curaj sa coaceti paine din ce in ce mai des. Desi am folosit un kg de faina pentru aceasta paine, nu a fost nevoie sa il framant zeci de minute, ci cu ajutorul tehnicii de strech and fold(intindere si impaturire) am obtinut un aluat elastic cu un minim de framantat. Timpii de dospire sunt putin mai lungi, dar munca este chiar usoara.

Pentru aceasta paine am folosit un amestec de faina alba si faina integrala si am adaugat si cateva seminte. Eu am folosit 600 gr de faina alba si 400 gr de faina integrala. Pentru cine vrea, cantitatile pot fi modificate. Puteti folosi 600 gr de faina integrala si 400 gr de faina alba. Rezultatul va fi o paine mai densa.

Ingrediente pentru paine cu faina integrala si seminte:

  • 600 gr de faina alba
  • 400 gr de faina integrala
  • 650 ml de apa
  • 1 lingura de zahar
  • 25 gr de drojdie proaspata
  • 20 gr de sare
  • 150 gr de seminte

Eu am folosit un mix de seminte de dovleac, de floarea soarelui, in si susan.

Mod de preparare pentru paine cu faina integrala si seminte:

Am pregatit de seara o maia din 100 gr de faina alba, 100 gr de faina integrala si 200 ml de apa. A stat pe masa din bucatarie, acoperita, pana in momentul in care m-am apucat de facut painea.

In prima imagine vedeti cum arata maiaua in seara in care am pregatit-o, iar in a doua imagine vedeti cum arata a doua zi.

A doua zi am facut o alta maia din drojdie, o lingura de zahar, 200 gr de faina si restul de 450 ml de apa(calduta). Am amestecat totul si am lasat 15 minute ca drojdia sa creasca si sa devina pufoasa. Zaharul il folosim pentru a hrani drojdia. Este important ca apa sa fie calduta. Nu rece si nici fierbinte, pentru ca sa nu omoram bacteriile din drojdie.

Paine cu faina integrala si seminte

Intr-un bol incapator adaugam cele doua maiele, restul de faina si sarea. Aluatul obtinut va fi unul usor lipicios, dar nu mai adaugati faina. Acoperiti aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat si lasati-l sa se odihneasca o ora. Va avea loc procesul de autoliza – reteaua de gluten se va activa si aluatul va fi elastic si usor de lucrat.

Dupa o ora, volumul aluatului a crescut. Acum am adaugat si semintele pe care le-am hidratat si scurs de apa. Le-am integrat bine in aluat si am scos aluatul pe suprafata de lucru infainata. Am framantat aluatul usor un minut, apoi cu mainile unse de ulei am inceput procesul de strech and fold.

Strech and fold:

Am transferat aluatul intr-o tava si l-am intins bine. Aceasta tehnica este asemanatoare celei folosite pentru a face croissante. Am impartit imaginar aluatul in 3 parti egale. Am adus prima treime peste a doua, apoi a treia treime peste celelalte doua. Am obtinut o forma dreptunghiulara. Am impartit-o si pe aceasta in trei si am repetat procesul. Atasez poze, pentru a intelege mai bine.

Daca vi se pare ca aluatul este inca prea moale, repetati inca o data acest procedeu. Dupa ce am impaturit bine aluatul, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca 30 de minute. Dupa cele 30 de minute am repetat din nou aceasta tehnica si am vazut o imbunatatire clara in textura. Am acoperit din nou aluatul.

Am aprins cuptorul la maxim si pana s-a incins bine (aprox 15-20 de minute).

Cum dam forma painii?

Am infainat suprafata de lucru si am intors aluatul cu partea fina in sus. Am cuprins aluatul cu palmele si l-am tras spre mine, creand tensiune. Am rotit aluatul pe toate partile tragandu-l inspre mine pentru a avea o bila uniforma, apoi am mai rotit bila de cateva ori cu ajutorul palmelor.

Eu am impartit aluatul in doua si am copt o paine in oala de fonta. Am asezat aluatul pe o foaie de copt, apoi in oala, am pudrat bine cu faina si am crestat trei linii cu un cutit. Am pus capacul si am lasat painea sa se mai odihneasca pana cuptorul a fost incins. Celeilalte jumatati de aluat i-am dat forma unei baghete si am procedat la fel. Am pudrat bine cu faina, am crestat aluatul de cateva ori si l-am acoperit pana in momentul coacerii.

Cand cuptorul a fost incins bine, am introdus oala de fonta cu tot cu capac in cuptor si cealalta paine pe o tava. Le-am copt la temperatura maxima timp de 45 de minute. Dupa acest timp am scos capacul oalei de fonta, pentru ca painea sa se rumeneasca si am mai copt inca 20-25 de minute. Bagheta am mai lasat-o doar 15 minute.

Verifica-ti daca painea este coapta ciocanind-o pe fata inferioara. Daca suna a gol, inseamna ca este gata, daca nu, mai are nevoie de putin timp de coacere.

Paine cu faina integrala si seminte

Am obtinut o paine cu coaja crocanta si un miros exceptional in toata casa. Painea nu am putut sa o tai imediat, chiar daca ma mancau degetele. Am asteptat sa se raceasca complet. In cazul meu am taiat-o a doua zi, pentru ca am copt-o la miezul noptii. Pana a doua zi am lasat-o sa se raceasca pe un gratar pe care l-am pus deasupra unei lazi, ca aerul sa circule si sub paine. Asa arata painea a doua zi, cand e numai buna de feliat si mancat.

Paine cu faina integrala si seminte

Taiati aceasta paine cu un cutit zimtat.

Nu cred ca trebuie sa va mai spun cat de buna este, imaginile vorbesc si ele. Noi am mancat rapid cateva felii de paine proaspata cu guacamole si apoi inca cateva cu dulceata.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Reteta de post, vegan



error: Content is protected !!