blat vegan cu banane, crema de vanilie, si frisca, agar agar, piersici, flori, albinute

Albinute si flori pe blat din banane si crema de vanilie

Cand ne gandim la albinute ne gandim la vara, la anotimpuri cu soare si parfum de flori. Intr-adevar, aceasta prajitura cu albinute si flori este perfecta pentru un picnic intr-o zi calda, dar si cand e rece meritam o prajitura usoara, cu gust de vara. Ca sa echilibrez cumva aceast desert am ales sa fac un blat vegan cu banane si o crema de vanilie(la care am folosit, bineinteles, oua)

Decorul este usor de realizat si cu ingrediente la indemana oricui. Va rezulta un tort sau o prajitura dragalasa, perfecta pentru petrecerea unui copil. Sa incepem pregatirile pentru prajitura cu albinute si flori.

Ingrediente necesare pentru albinute si flori:

  • o conserva de jumatati de piersici
  • 50 gr de ciocolata
  • chipsuri de ciocolata pentru ochi
  • fulgi de migdale pentru aripi si petale
  • bomboane rotunde sau fructe mici pentru flori(eu am folosit merisoare)

Am scos din compot jumatatile de piersica si le-am sters cu un servetel. Am topit ciocolata pe baie de aburi si cu ajutorul unui pos(sau a unei pungi mai groase taiate la un colt) am desenat dungi. Pentru ochi doar am asezat fulgii de ciocolata la locul potrivit. Ei se vor lipi din cauza umezelii piersicii. Am asezat si aripile albinutelor si am lasat ciocolata sa se usuce in timp ce am facut prajitura.

Ingrediente necesare pentru blatul vegan:

  • 2 banane medii bine coapte
  • 200 ml de lapte vegetal sau apa carbogazoasa
  • 100 ml de ulei
  • zeama unei lamai
  • 150 gr de zahar
  • un varf de cutit de sare
  • esenta de vanilie
  • 7 gr de praf de copt
  • jumatate de lingurita de bicarbonat
  • 250 gr de faina

Cum am preparat blatul vegan:

Pentru inceput am rupt bananele intr-un bol si le-am amestecat cu laptele, uleiul, zeama de lamaie, zaharul, sarea si esenta de vanilie. Cu ajutorul unui blender vertical am mixat totul. Deasupra am adaugat faina, praful de copt si bicarbonatul. Am incorporat aceste ingrediente si compozitia blatului este gata.

compozitie pentru blat vegan

Am turnat totul intr-o tava cu dimensiunea de 35X25 cm si am copt blatul 30 de minute.

Cum facem crema de vanilie:

  • 300 ml de lapte
  • 2 oua mari
  • 30 gr de faina
  • 50 gr de zahar
  • esenta de vanilie sau daca dispuneti – o pastaie de vanilie
  • 150 ml de frisca
  • piersici taiate cubulete(optional)

Cum pregatim crema de vanilie:

Daca aveti o pastaie de vanilie in casa, crema va iesi mult mai aromata si delicioasa. Din pacate, de aceasta data eu nu am avut. Pentru cine foloseste pastaia, aceasta se taie pe mijloc si cu ajutorul lamei cutitului se culeg semintele. Laptele se pune la fiert impreuna cu semintele si pastaia si dupa ce laptele da un clocot se stinge si se mai lasa 20 de minute acoperit pentru un maxim de savoare.

Dupa cum am spus, eu am folosit doar esenta de vanilie, asa ca am pus laptele singurel pe foc doar sa se infierbante. Separat am batut cu telul ouale si zaharul, apoi am adaugat faina si la final esenta se vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine l-am turnat in fir subtire deasupra oualor, amestecand mereu in tot acest timp. Am turnat acest amestec din nou in oala si am fiert pana crema de vanilie s-a ingrosat. Bineinteles ca am amestecat incontinuu in oala pentru ca nu am vrut surpize. (crema arsa, cu gust de fum)

Am turnat crema intr-un bol curat, am lasat-o 15 minute sa se raceasca, apoi am acoperit-o cu un strat de folie de plastic. am lipit plasticul de crema, pentru a nu se forma coaja deasupra ei. Cand crema s-a racit am mixat-o putin pentru a se aera si am amestecat-o cu 150 ml de frisca batuta. La alegere puteti pune si bucati de piersici.

 

Pe blatul racit asezam crema, albinutele si florile(In jurul merisoarei am asezat chipsuri de migdale). Blatul vegan este pufos, aromat si poate fi folosit pentru chechuri sau torturi.

blat vegan cu banane

Deasupra eu am pus o patura gelatinoasa pentru ca toate sa ramana la locul lor. In loc de gelatina am folosit agar agar, un inlocuitor vegan pentru gelatina obtinut din alge. Acest pas este optional.

Pentru gelatina:

  • Sucul din conserva de piersici
  • O lingurita de agar agar

Am amestecat agar agarul cu sucul din piersici si am fiert doua – trei minute. Am lasat sa se raceasca putin si am turnat deasupra prajiturii. Se va intari in aproximativ 20 de minute.

Prajitura este delicioasa, aerata, crema este usoara si pufoasa. Poftiti la albinute si flori!

blat vegan cu banane, crema de vanilie, si frisca, agar agar, piersici, flori, albinute



error: Content is protected !!