Baklava cu dovleac, nuci si portocale

Baklavaua e un desert care imi place mult, dar il pregatesc mai rar. Nu e greu de facut, doar ca e putin mai migalos. De obicei prefer baklavaua cu nuci sau fistic, insa aveam o bucata de dovleac ramasa de la o supa crema si parca nu voiam sa fac vechea placinta. Asa ca am incercat ceva nou. O combinatie care noua ne-a placut mult de tot si pe care cu siguranta o voi repeta. Baklava cu dovleac, nuci si portocale.

Ingrediente necesare:

  • 1 pachet de aluat filo
  • 180 gr de unt topit

Pentru umplutura:

  • 700 gr de dovleac cantarit curatat
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de scortisoara Ceylon
  • 1 lingurita de cardamom verde pudra
  • 1/2 de lingurita de nucsoara
  • 1/2 de lingurita de cuisoare pudra
  • 200 de grame de miez de nuca

Pentru sirop:

  • 250 ml de suc de portocale
  • 200 gr de miere
  • 2 linguri de zahar brun
  • Coaja unei portocale netratate sau 8 picaturi de ulei esential de portocale

Pentru decor:

  • Miez de nuca macinat
  • Pudra de cardamom verde

Mod de preparare pentru baklava cu dovleac, nuci si portocale:

Prima data am facut siropul, pentru ca are nevoie de timp sa se raceasca complet. Am pus pe foc sucul de portocale cu mierea de albine si zaharul. Daca folositi coaja de portocala o puteti adauga acum, eu am folosit ulei esential si l-am adaugat la final. Am lasat siropul sa fiarba cateva minute pana s-a legat, apoi am stins focul. Am adaugat uleiul esential de porcoale si pudra de cardamom. Am transferat intr-un vas si am lasat siropul la racit.

M-am apucat de dovleac si l-am dat pe razatoarea mare. L-am pus in tigaie cu doua linguri de zahar brun, condimentele si l-am lasat acolo cam 7 minute. Nu am vrut sa se inmoaie de tot si sa devina piure, am vrut sa ii ramana putina textura. Cand l-am luat de pe foc am adaugat si nuca macinata grosier.

Am topit untul si am pregatit aluatul filo. Eu am folosit o tava mai mica si l-am taiat exact dupa dimensiunea ei.

Am uns putin tava cu unt si am asezat prima bucata de aluat. Am uns-o cu unt si am asezat-o pe urmatoarea. Am asezat in felul acesta 7 bucati de aluat intre care am pus unt topit, apoi am pus o treime din umplutura si am continuat tot asa cu inca 7 bucati de filo si umplutura pana le-am terminat pe ambele.

In pachetul meu au fost 14 bucati de aluat pe care le-am taiat pe jumatate, obtinand 24 de bucati. De aceea am impartit aluatul in cate 7 portii, dar voi puteti imparti dupa bunul plac.

Am taiat baklavaua, apoi am pus-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade Ceslius timp de aproximativ 35 de minute. Fiti cu ochii pe ea sa nu se rumeneasca prea tare.

Cand am scos-o din cuptor am turnat imediat siropul racit deasupra, apoi am decorat cu nuca macinata si pudra de cardamom verde. Baklavaua are nevoie sa se raceasca complet si sa absoarba siropul inainte de servire. Eu recunosc ca nu m-am putut abtine si am servit vreo doua felii cat inca era calda. Doamne, ce aromata si buna a iesit!

Sper din suflet sa va inspire si sa incercati si voi!

Daca va place reteta si vreti sa fiti la curent si cu alte postari puteti urmari ourdailyfood si pe facebookinstagram sau va puteti abona la newsletter ca sa primiti pe e-mail urmatorul articol.



error: Content is protected !!