Branza din seminte de floarea soarelui

Branza din seminte de floarea soarelui

Branza din seminte de floarea soarelui

„Branzeturile” vegane nu trebuie neaparat sa fie scumpe. Cu totii cunoastem branza din caju, migdale, nuci de macadamia, etc. Sunt absolut delicioase, dar cateodata ne fac portofelul sa usture. Branza vegana se poate face din multe seminte, sau amestecuri de seminte. O varianta foarte accesibila este branza din seminte de floarea soarelui.

La baza sta acelasi principiu. Semintele trebuie hidratate, blendate si condimentate dupa preferinta. Ca agent de legare si intarire se foloseste agar-agar.

Ingrediente si mod de preparare pentru branza din seminte de floarea soarelui:

  • 150 gr de seminte de floarea soarelui
  • 3 linguri cu fulgi de drojdie inactiva
  • 2 catei de usturoi
  • 1 felie de ceapa
  • Condimente dupa preferinta: fulgi de ceapa, paprika, oregano, cimbru, turmeric, sare – acestea le-am folosit eu.
  • Zeama de lamaie dupa gust
  • 350 ml de apa (100 + 250)
  • 10 gr de agar-agar

Am hidratat semintele de floarea soarelui putin peste trei ore. Le-am clatit, le-am scurs de apa si le-am asezat in vasul blenderului. Am adaugat fulgii de drojdie inactiva, usturoiul, ceapa, condimentele, zeama de lamaie si am mixat, adaugand cate putina apa, pana la obtinerea unei consistente cremoase. Am turnat in total 100 ml de apa (din cei 350).

Gustati compozitia si ajustati gustul prin adaugare de condimente, daca este necesar.

Intr-o cratita mai mica am pus restul de 250 ml de apa si cele 10 gr de agar agar. Am amestecat si am pus pe foc. Am lasat gelatina sa se activeze prin fierbere, timp de 2 minute, apoi am turnat crema din seminte in vas. Am omogenizat bine timp de cateva secunde, apoi am turnat branza in 2 vase unse cu ulei.

Am lasat branza sa se raceasca, apoi am pastrat-o in frigider, la rece. Ea se intareste si se scoate foarte usor din forme. Am feliat-o si am servit-o cu biscuiti din fulgi de ovaz si legume proaspete.

Daca nu aveti agar-agar sau daca preferati, puteti face o crema de branza. La semintele mixate impreuna cu restul ingredientelor puteti adauga si ceva ierburi proaspete si obtineti o crema super delicioasa, pe care o puteti servi pe paine sau cu sticksuri de legume.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.