08 feb. Caramel vegan/de post – 2 metode, 3 ingrediente
Caramel vegan/de post
O veste buna este aceea ca daca ati devenit vegan, daca va propuneti sa deveniti vegan sau daca tineti post, nu este necesar sa renuntati la caramel! De ce este aceasta o veste buna? Caramelul este folosit in nenumarate preparate de patiserie, la dCaramel vegan/de postecorarea torturilor, prajiturilor, sau il puteti savura pe o felie de mar verde. 😀
Eu folosesc caramelul la mult iubita tarta banoffee, ca sos pentru inghetata, pancakes si diferite prajituri sau fructe. Astazi o sa va las doua variante a caramelului. O varianta mai rapida in care caramelul este gata in mai putin de 5 minute. Aceasta varianta o folosesc pentru a umple diferite tarte. Va las si o varianta care dureaza putin mai mult si din care obtineti un sos de caramel ideal pentru toppinguri.
Caramel vegan/de post! Prima metoda!
Aceasta metoda este cea mai rapida, iar eu o folosesc la umplerea tartelor. Pe langa cele doua ingrediente de baza, ea contine un agent de legare. Acesta ajuta caramelul sa se intareasca si sa isi mentina forma. Astfel, atunci cand feliez tarta, caramelul nu se imprastie peste tot.
Ingrediente si mod de preparare pentru caramel vegan/de post:
- 400 ml lapte de cocos gras (o conserva)
- 200 gr de zahar brun
- 2 linguri pline cu pudra de tapioca
Toate aceste ingrediente le-am pus intr-o cratita si pe foc. Se fierb pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Eu de obicei fierb acest amestec 2-3 minute.
Este importanta folosirea zaharului brun. Avand in vedere ca zaharul nu va avea timp de caramelizare, culoarea aceasta frumoasa este data de zaharul brun.
Acest sos de caramel trebuie utilizat imediat. Pentru cele mai bune rezultate, sosul trebuie turnat imediat peste ceea ce doriti (in cazul meu peste tarta banoffee). Daca se raceste, caramelul nu va mai fi fluid datorita fainii de tapioca, cu rol de legare.
Daca nu aveti sau nu gasiti de cumparat pudra de tapioca, nu e problema. Puteti sa rasniti perle de tapioca si asa veti obtine faina.
Asa arata caramelul obtinut din lapte de cocos, zahar si faina de tapioca.
Caramel vegan/de post! Metoda a doua!
Prin aceasta metoda se obtine un sos de caramel fluid, perfect pentru topping!
Ingrediente si mod de preparare pentru caramel vegan/de post:
- o conserva de lapte de cocos gras (400 ml)
- 200 gr de zahar brun
- 100 ml de apa
- Optional: sare
Am pus zaharul brun si apa intr-o cratita pe foc. Am asteptat ca zaharul sa se topeasca si sa isi intesifice culoarea. In tot acest timp nu am amestecat deloc, ci am miscat cratita cu ajutorul manerului. Astfel am evitat formarea de cristale. Am turnat cu grija laptele de cocos, amestecand continuu.
Am fiert sosul de caramel aproximativ 15 minute, pana culoarea s-a mai intensificat si a ajuns la consistenta potrivita. Tineti cont ca dupa racire, sosul de caramel se va mai intari.
Asa arata sosul de caramel. Este perfect langa o negresa, o para fiarta, un mar copt, peste inghetata sau clatite!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!