22 mart. Carnaciori vegani din fasole si ciuperci
Carnaciori vegani din fasole si ciuperci
Saptamana asta am facut curat in congelator si am gasit niste fasole alba fiarta. Prima data am vrut sa fac o ciorba sau o tocana buna, buna, dar apoi m-am razgandit, pentru ca asta fac mai de fiecare data. Am hotarat sa experimentez ceva ce am pus pe lista de mult, dar nu m-am incumetat inainte, niste carnaciori. Aveam in frigider si cateva ciuperci, ardei si am zis ca nu ar fi rau sa incerc amestecul asta.
Eu zic ca au iesit bunuti, cel putin Evei si tatalui ei le-au placut.
Ingrediente si mod de preparare pentru carnaciori vegani din fasole si ciuperci:
- 1 ceapa alba mare
- 4-5 catei de usturoi
- 1/2 de ardei rosu sau galben
- 5-6 ciuperci medii
- 1 lingura de paprika dulce
- 1 lingurita de pasta de rosii
- 1 crenguta de rozmarin proaspat
- 3-4 crengute de cimbru proaspat
- 300 gr de fasole fierte
- 50 gr de nuci rasnite
- 5 linguri de drojdie inactiva
- 4 linguri de faina de hrisca
- Sare dupa gust
Am curatat ceapa, usturoiul si le-am spalat impreuna cu jumatatea de ardei si ciupercile. Le-am tocat cat de marunt am putut.
Am pus pe foc o tigaie incapatoare si am pus in ea tocatura de legume. Am adaugat o lingura de ulei si 2-3 de apa. Ciupercile oricum vor lasa zeama lor, asa ca nu e pericol sa se arda. Legumele trebuie sa se inmoaie bine de tot si sa fie gatite. Am pastrat langa mine o cana cu apa si de fiecare data cand apa disparea, completam cu cateva linguri. Am adaugat boiaua de ardei dulce, pasta de rosii, rozmarinul si crimbrul tocate fin. Daca nu aveti ierburi proaspete, folositi uscate, dar in cantitate mai mica. Am mai lasat cateva minute pe foc, apoi am inchis.
Intr-un bol am pus fasolea(eu am folosit alba, dar puteti folosi de care aveti) si am pisat-o putin cu furculita. Nu am vrut sa o blendez si sa o fac piure, pentru ca mi-am dorit sa aiba putina textura. Fasolea trebuie sa fie uscata cu niste servetele de bucatarie, altfel va inghiti multa faina si textura va avea de suferit.
Deasupra fasolei am asezat legumele calite, miezul de nuca macinat, fulgii de drojdie inactiva, faina de hrisca si am amestecat. Am pastrat putina compozitie pentru Eva, apoi am adaugat sare. Daca nu aveti copii mici, sarati la fiecare etapa, gustul va fi altfel.
Cu mainile unse cu putin ulei am modelat carnaciorii. Se obtin 8-12 in functie de marime. Am pus fiecare carnacior pe o bucata de hartie de copt, am rulat cu atentie si am strans bine marginile. Am pus apoi carnaciorul rulat in hartie de copt pe o bucata de staniol, am rulat si am strans bine marginile.
Am pus canaciorii intr-o oala cu apa care clocotea la foc mic si i-am lasat acolo 25 de minute, dupa care i-am scos si i-am lasat la racit. I-am scos din hartie, i-am uns cu putin ulei si i-am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pana s-au rumenit frumos. Au stat acolo vreo 15-20 de minute.
Noi i-am servit langa putin piure de cartofi, telina si cepsoara si frunze de salata. Eva i-a mancat cu acelasi piure, avocado si rosii. Toata lumea a fost fericita!
Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:
https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!