
20 ian. Challah – paine evreiasca impletita in 6
Challah – paine evreiasca impletita in 6
Challah este o paine evreiasca impletita pregatita pentru Shabat sau marile sarbatori. Pe langa ingredientele clasice continute de paine, aceasta contine oua si ulei. Se mai pot adauga stafide, miere, iar deasupra se presara susan sau mac. Aceasta paine poate avea si forma circulara. Daca alegeti sa faceti versiunea dulce a painii(cu stafide), hidratati bine, apoi stoarceti stafidele inainte de a le pune in aluat. In felul acesta ele nu vor absorbi umiditatea aluatului si painea nu va fi uscata.
Aluatul obtinut trebuie sa fie elastic, nelipicios si sa se lucreze usor.
Exista tot felul de variatii pe internet unde se foloseste lapte in locul apei sau unt in locul uleiului. Varianta pe care v-o prezint eu este una clasica si simpla.
Ingrediente si mod de preparare pentru Challah – paine evreiasca impletita in 6:
- 650 gr de faina
- 220 ml de apa calduta
- 7 gr de drojdie uscata
- 8 gr de sare
- 60 ml de ulei
- 50 gr de miere
- 2 oua
- Un galbenus pentru uns painea
- Mac/susan pentru final
Procesul este simplu. Am amestecat 100 ml de apa calduta cu drojdia si doua linguri din faina cantarita. Am asteptat 15 minute pana drojdia a cresscut si a devenit „pufoasa”. Am adaugat restul de apa, mierea, uleiul, ouale si am amestecat. Am inceput sa adaug si faina treptat, pana am incorporat-o pe toata si am obtinut un aluat nelipicios. Am framantat aluatul vreo 10 minute, dupa care l-am pus intr-un bol uns cu putin ulei, l-am acoperit si l-am lasat la dospit vreo 50 de minute.
Challah – paine evreiasca impletita in 6 – Formare si impletire
Am impartit apoi aluatul in 6 bile egale. Am aplatizat fiecare bila si am rulat-o intr-un snur lung de aproximativ 60 de cm. Am unit toate snururile la un capat si am inceput sa impletesc painea. Acesta a fost prima paine impletita in 6. Nu mi-a iesit perfect, insa destul de bine pentru prima data. Voi lasa in josul retetei un video cu metoda de impletire, pentru ca asa veti intelege mai usor decat daca as incerca sa va explic.
Am transferat painea in tava in care am copt-o si am acoperit-o cu folie alimentara. Am lasat-o sa dospeasca vreo 35-40 de minute, pana aceasta si-a dublat volumul. In functie de temperatura din bucatarie, o puteti lasa mai mult sau mai putin.
Challah – paine evreiasca impletita in 6 – Coacere
Cand challah si-a dublat volumul trebuie unsa cu galbenus(eu am uns-o cu putin lapte vegetal), apoi am presarat susan deasupra ei. Am introdus tava cu paine in cuptorul preincalzit si am lasat-o sa se coaca si sa se rumeneasca frumos.
Timpul de coacere a fost cam 30-40 de minute, la 200 de grade Celsius. Stiti ca painea este coapta atunci cand lovind baza painii, aceasta suna „a gol”. Am scos painea pe gratar si am lasat-o sa se raceasca complet inainte de a o taia.
Astptarea a fost grea, pentru ca aceasta paine a imprastiat un miros extraordinat in bucatarie, dar a meritat. Painea evreiasca este pufoasa, aromata si are un gust deosebit.
Mod de impletire in 6:
Sper sa va fie de folos!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!