Chana paneer masala sau tocana de naut si paneer in stil indian

Chana paneer masala sau tocana de naut si paneer in stil indian

Chana paneer masala sau tocana de naut si paneer in stil indian

Simt ca a trecut o vesnicie de cand am scris o reteta. Ultimele luni au fost pline de evenimente si timpul meu a fost cat se poate de limitat, asa ca am prioritizat.

Am vrut ca reteta cu care ma intorc dupa atata timp sa fie una delicioasa si cred ca nu se putea ceva mai bun de atat.

Prima data sa va spun ce este paneer. Poate denumirea va sperie, insa este o simpla branza din lapte de vaca des folosita in mancarurile indiene. Ei o fac putin mai uscata si nesarata. La consistenta as putea-o asemana cu tofu, dar la gust este cu totul altceva. O puteti face acasa prin fierberea laptelui, apoi coagularea acestuia cu zeama de lamaie. Daca nu doriti sa parcurgeti acest pas si sa o pregatiti acasa si daca nu reusiti sa o gasiti de cumparat la magazinele orientale puteti folosi si branza halloumi. Daca alegeti sa folositi varianta asta ar trebui sa desarati putin branza halloumi prin pastrarea ei in apa timp de 2-3 ore.

In rest toate sunt simple. Sa trecem la treaba.

Ingrediente si mod de preparare pentru chana paneer masala sau tocana de naut si paneer in stil indian:

  • 500 gr de paneer
  • 1 frunza de dafin
  • 3-4 cepe mari tocate marunt
  • 2 linguri de pasta de ghimbir si usturoi
  • 1 lingura mare de garam masala
  • 1 lingura mare de chole masala (un amestec de condimente pentru naut – daca nu aveti puteti folosi inca putin garam masala)
  • 1 lingurita plina de coriandru
  • 1/4 lingurita de turmeric
  • 1/2 lingurita de chili – puneti cat stiti ca puteti tolera
  • Sare
  • 1 ardei galben – optional
  • 600 gr de rosii blendate
  • 1 cana de apa
  • 500 gr de naut fiert
  • 100 ml de smantana dulce de gatit
  • Kasuri methi

Am inceput prin portionarea branzei. Am taiat-o cubulete, apoi am prajit-o pe toate partile intr-o lingura de ulei. Puteti sari pasul acesta, dar prajitul ofera o aroma distincta. Am scos branza pe o farfurie si am lasat-o acolo.

Am ales o tigaie antiaderanta mare si incapatoare, cu peretii mai inalti. Am incins tigaia, am adaugat doua linguri de ulei si frunza de dafin. Dupa vreo 10 secunde am adaugat ceapa taiata marunt si putina sare. Am lasat-o sa se topeasca vreo 5-6 minute, apoi am adaugat pasta de usturoi si ghimbir(cantitati egale de usturoi si ghimbir blendate impreuna cu o lingura de apa). Am amestecat in tigaie si cand mirosul de usturoi crud a inceput sa dispara am addaugat condimentele: garam masala, chole masala, coriandrul, turmericul si chili. Am incorporat condimentele si am pus si ardeiul taiat cuburi mari. L-am pus mai tarziu pentru ca nu am vrut sa se inmoaie prea mult.

Dupa vreo doua minute am turnat rosiile blendate. Nu va recomand sa folositi suc de rosii sau rosii la conserva. Gustul de schimba foarte mult, asa ca incercati sa folositi rosii proaspete. Acum a si inceput sezonul lor si sunt gustoase rau. Am amestecat in sos si am adaugat o cana cu apa. Am pus capacul si am lasat sosul sa fiarba in liniste vreo 20 de minute, la foc mediu. Din cand in cand am verificat cum sta treaba si am mai amestecat cate putin. Daca mai e nevoie de apa. adaugati.
Chana paneer masala sau tocana de naut si paneer in stil indian

Dupa cele 20 de minute am adaugat nautul si am mai lasat a fiarba impreuna undeva la vreo 10 minute. Am adaugat la final smantana dulce si branza. Am mai lasat focul aprins pentru 4-5 minute, cat sa se marite toate aromele, apoi am stins. Am pus kasuri methi si am inchis.

Astae tot. Am servit mancarea cu orez basmati si o salata faina de ceapa si castravete, dar merge de minune cu niste naan sau lipii simple.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.



error: Content is protected !!