05 apr. Chec delicios cu lamaie si mac
Chec delicios cu lamaie si mac
Cam in fiecare weekend pregatesc un desert clasic. Adica pentru adulti. In cursul saptamanii fac tot felul de checuri, fursecuri, batoane si bilute baby friendly. Adica gustari si deserturi fara zahar, cat mai sanatoase, asa incat Eva sa poata manca. Bineinteles ca pe langa ea mancam si noi, dar weekendul este al nostru, al parintilor. Stiti voi, dupa o saptamana de munca si batai de cap, parca simti ca vrei sa iti ridici indicele glicemic cu o felie de ceva bun. Si decat o ciocolata, mai bine o coptura de casa, zic eu.
De ceva vreme visam un blat cu lamaie, o crema fina deasupra si un decor fain. Ei, cand ai copil, nu prea se mai pupa visele cu realitatea, asa ca praijtura mea a devenit chec, dar nu imi pare rau. A iesit un chec de vis. Pufos, aromat, parfumat si devorat mai repede decat mi-as fi imaginat. Hai sa va las reteta, altfel ma apuc de poezii.
Ca sa stiti, macul poate fi omis. Eu l-am pus pentru partea estetica, pentru ca am tot vazut multe prajituri cu mac in ultima vreme si mi-au placut cum arata.
Ingrediente si mod de preparare pentru chec delicios cu lamaie si mac:
- Coaja de la 3 lamai netratate, bio
- 120 – 160 de grame de zahar nerafinat – in functie de cat de dulce il vreti
- 3 oua
- 80 de ml de ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- 150 gr de iaurt 3,5 sau 3,8% grasime
- 200 gr de faina
- 7 gr de praf de copt
- 1 varf de lingurita de sare
- 1 lingura de seminte de mac
Hai sa va zic ce imi place la checul asta. E lenes la fel ca mine intr-o zi de vineri. Totul se face intr-un bol, cu un tel si atat. Nu aveti nevoie de mixer, nu aveti nevoie de mai multe spatule, nu e nevoie sa cerneti faina sau sa faceti alte artificii.
In legatura cu zaharul. Eu mereu pun mai putin, pentru ca m-am invatat sa mananc mai putin dulce. La checul asta am pus 100 de gr si mi s-a parut dulce, dar nu va luati dupa mine, ci puneti in functie de cum mancati voi.
Cand razuiti lamaile folositi doar coaja galbena, nu razuiti partea alba – aceea este amara.
Deci…coaja de la cele 3 lamai o amestecati cu zaharul, ca sa isi elibereze uleiurile esentiale si aroma. Spargeti cele 3 oua si amestecatile bine cu zaharul. Cam un minut e suficient. Adaugati uleiul si vanilia, mai zbateti putin, apoi incorporati iaurtul. La final se adauga ingredientele uscate, adica faina, praful de copt, sarea si daca vreti…macul.
Cand compozitia e omogena turnati-o intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt si puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos in obrajori.
Puteti face briose din compozitie, ies tare bune.
Sa va fie cu folos!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!