17 ian. Chifle vegane cu cartof dulce si aquafaba
Chifle vegane cu cartof dulce – o reteta care va va cuceri cu siguranta!
Nu sunt un mare fan al painii, dar mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor ma cucereste imediat. De ceva vreme, prefer sa pregatesc acasa chifle, lipii si tot felul de cocaturi. Am ales sa fac acest lucru pentru ca in modul acesta pot controla ce intra in compozitie, pentru ca nu e deloc greu si pentru ca iubesc mirosul pe care aluatul copt il imprastie in toata casa.
De-a lungul timpului am incercat tot felul de retete. Cu seminte, cu cartof, cu oua, cu lapte sau retete simple, doar din apa, faina si drojdie. Toate au fost bune, dar reteta pe care o voi scrie astazi, este de departe cea mai buna chifla vegana pe care am incercat-o. Este pufoasa, cu un exterior usor crocant, usor aromata de la cartoful dulce si merge perfect la sandwichiuri, langa ciorbe, unsa cu tot felul de creme – dulci sau sarate.
Ingrediente necesare pentru chifle vegane cu cartof dulce:
- 200 ml de lapte vegetal caldut
- 25 gr de drojdie proaspata sau 7 gr de drojdie uscata
- o lingurita de zahar
- 150 gr de cartof dulce copt
- 40 ml de ulei de masline
- 80 ml de aquafaba (apa din conserva de naut sau de la nautul fiert)
- 550 gr de faina + 2 linguri de faina
- o lingura de sare
- Pentru finisaj: 2 linguri de ulei + 2 linguri de lapte vegetal
- Pentru ornat: susan/mac
Mai intai sa vorbim putin despre aquafaba. Cred ca de multe ori cumparati conserve de naut, sau fierbeti boabele acasa. Si mai cred ca de fiecare data aruncati lichidul care ramane. De astazi va provoc sa nu mai faceti acest lucru. De ce? Din cauza ca aquafaba este un inlocuitor foarte bun pentru albusul de ou. Are o consistenta usor vascoasa si daca se bate, va deveni o spuma densa din care puteti face bezele, pavlova sau macarons. Din aquafaba puteti face si maioneza vegana, o puteti folosi la multe deserturi, iar astazi vom folosi acest lichid minunat in reteta de chifle vegane cu cartof dulce. Daca va ganditi ca va avea gust de naut, sau un gust neplacut, nu va temeti, pentru ca nu este asa.
Ca sa va provoc sa incercati aquafaba, in curand voi scrie si reteta de maioneza vegana pe care o putem obtine din acest lichid. Arata exact ca maioneza facuta din oua, este foarte gustoasa si nu trebuie sa va ingrijorati de faptul ca ati consumat oua crude.
Mod de preparare pentru chifle vegane cu cartof dulce:
Incepem cu maiaua. Amestecam drojdia cu zaharul, laptele caldut si 100 de gr de faina(din cele 550 de gr). Amestecam bine cu telul si lasam deoparte. Cand maiaua a crescut, adaugam cartoful dulce copt si pisat, uleiul si aquafaba. Omogenizam bine, adaugam faina si sarea si incepem sa framantam. Aluatul va fi putin lipicios. Vom pudra masa de lucru cu cele doua linguri extra de faina si vom framanta aluatul incorporand aer in el. Dupa vreo 5-10 minute de framantat, punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa creasca o ora. Dupa ce aluatul va creste, nu va mai fi lipicios, ci usor, aerat si foarte usor de lucrat.
Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 10-12 bucati. Formam chifle, le aplatizam si le ungem cu un amestec din cele 2 linguri de ulei si cele 2 linguri de lapte. Le punem in tava si le mai lasam 10-15 minute sa se odihneasca. Le ungem din nou cu amestecul de lapte si ulei si presuram susan. Eu apas susanul usor pe chifla, ca acesta sa ramana lipit si sa nu cada dupa coacere.
Punem tava cu chifle in cuptorul preincalzit si lasam sa se coaca 12-15 minute.
Chiflele vegane cu cartof dulce sunt extra pufoase si gustoase. Au si o culoare frumoasa. Eu le pastrez in pungi de plastic sau acoperite in prosop. Vor fi pufoase si a doua zi. Va las poze si un video ca sa va convingeti.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂