11 ian. Clatite la cuptor cu branza in sos de smantana si miere
Imi amintesc cu drag de zilele cand mama ne facea clatite la cuptor. Le umplea cu branza si stafide, le imbraca in sos de smantana si le lasa sa se coaca domol pana se rumeneau. Eu stateam langa mama, care imi dadea mereu sa gust clatitelele proaspat scoase din tigaie. Nu trebuie sa va mai spun ca mirosul care se raspandea in toata casa era destul cat sa ne adune pe toti cu farfuriile intinse langa mama, care ne servea pe fiecare cu minunatele clatite la cuptor. Pentru mine acest desert are gustul copilariei si imi aduce aminte de momente frumoase petrecute langa cei mai dragi oameni din lume, familia.
Desertul acesta nu este tocmai cel mai sanatos, avand in continutul sau oua, zahar, lapte, smantana. Eu totusi am incercat sa reduc cantitatea de oua, sa inlocuiesc o parte din zahar cu miere de albine si sa folosesc un lapte vegetal(acest pas este pentru cei ce doresc optional)
Ingredientele necesare pentru clatite la cuptor:
Pentru clatite am folosit:
- 300 ml lapte
- 200 ml apa minerala
- 2 oua
- 170 gr de faina
- o lingura de zahar
- jumatate de lingurita de sare
- 30 ml de ulei de floarea soarelui
Intr-un bol am batut ouale cu sarea, zaharul si uleiul. Am adaugat apoi faina si lichidul, alternand. O parte din faina, o parte din lichid, pana am incorporat toate ingredientele. In modul aceste nu au ramas cocoloase.
Am lasat compozitia sa se odihneasca 15 minute. Dupa aceea am incins o tigaie si am uns-o cu pensula inmuiata in putin ulei. Nu umpleti tigaie cu ulei, pentru ca nu urmarim sa prajim clatitele, ci doar sa le rumenim usor. Daca nu aveti o pensula, puteti unge tigaia cu un servetel imbibat in ulei. Am dat focul la mic spre mediu si am turnat in tigaie cate un polonic de compozitie. Am copt clatitele cam un minut pe fiecare parte.
Din compozitia aceasta am obtinut 11 clatite mari, cu diametrul de 23 de cm. Daca va ganditi ca nu este destul, va spun ca la noi au servit usor 6 persoane.
Ingrediente pentru umplutura:
Pentru a umple clatitele am folosit:
- 500 gr de branza de vaci
- 100 ml de smantana grasa
- 50 gr de zahar
- 50 ml de miere
- coaja de la o lamaie
- o esenta de vanilie
Am amestecat toate ingredientele si am obtinut o umplutura delicioasa pentru clatite.
Sa trecem la umplerea clatitelor. Am taiat fiecare clatita in sferturi si am umplut fiecare sfert cu o lingura de branza. Am impaturit clatitele si le-am asezat intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei sau unt.
Dupa ce am asezat primul strat de clatite, am turnat putin sos de smantana si miere.
Cum facem sosul de smantana si miere:
- 150 gr de smantana grasa
- 50 ml de miere de albine
- 70 ml de lapte
Am amestecat cu telul ingredientele si am obtinut un sos grosut. Am asezat putin sos pe fiecare strat de clatite si inca putin sos la final.
Cat am impaturit clatitele, cuptorul s-a incins, asa ca am pus vasul termorezistent in cuptor pentru 30 de minute.
Dupa 30 de minute clatitele mele aratau cam asa:
Frumoase, nu-i asa? Daca vreti sa stiti si cat de delicioase sunt, nu ramane decat sa incercati reteta. Dupa cum v-am spus, din aceste cantitati am avut 6 portii de clatite la cuptor umplute cu branza, intr-un sos bun de smantana si miere.
Eu le-am servit cu inca putina miere deasupra si niste merisoare proaspete. A fost un dezmat culinar!