26 apr. Cornulete fragede cu bors acru si ulei – de post
Cornulete fragede cu bors acru si ulei – de post
Reteta simpla de cornulete fragede. Un aluat care se pregateste usor, umplutura ce poate varia in functie de preferinte, cornulete fragede, usor sfaramicioase si tare tare bune.
Cornuletele sunt un desert sau o gustare pe care le tin minte de cand eram copil. Le gaseam pe mesele tuturor gazdelor, la fiecare sarbatoare si mereu le infulecam pe nerasuflate. Aluatul fraged, gemul aromat si stratul subtire de zahar pudra mi-au ramas bine intiparite in memorie, asa ca am vrut sa recreez acea parte din copilarie si am reusit.
Pentru a obtine aluatul perfect pentru aceste cornulete, am evitat framantatul fara rost. Tot ce am facut, a fost sa aduc ingredientele impreuna si sa le framant pana totul este bine inglobat. Aluatul rezultat este foarte fraged si nu ramane lipit de maini. Framantatul in exces nu face altceva decat sa dezvolte reteaua de gluten si in loc de un aluat fraged, care se topeste in gura, se obtine un aluat elastic si gumat.
Ingrediente pentru cornulete fragede cu bors acru si ulei – de post:
Pentru aluat:
- 550 gr de faina
- 50 ml apa calduta
- 7 gr drojdie uscata
- 1 lingura cu zahar
- 150 ml bors acru la temperatura camerei
- 200 – 220 ml ulei de floarea soarelui
Umplutura:
- 450 gr gem de prune
- 150 gr nuca macinata
- Putina coaja de lamaie bio
Se poate folosi orice fel de gem, rahat, amestec de visine si cocos, etc.
Pentru finisaj:
- 100 gr de zahar pudra
Mod de preparare pentru cornulete fragede cu bors acru si ulei – de post:
Am pus faina intr-un bol incapator si am facut o adancitura in mijlocul ei. Am turnat apa calduta, zaharul si drojdia si am asteptat 15 minute pana drojdia s-a activat si a devenit spumoasa. Am turnat deasupa borsul acru si uleiul(eu am folosit doar 200 ml – mi s-a parut suficient) si am inceput sa framant pana am incorporat totul si am obtinut un aluat fraged. Dupa cum am amintit si mai sus, acest aluat nu necesita un timp indelungat de framantare. Am acoperit aluatul si l-am lasat sa se odihneasca timp de 30-40 de minute.
Intre timp am macinat miezul de nuca si l-am amestecat cu gemul si coaja de lamaie. Daca vi se pare ca amestecul este prea moale, puteti adauga o lingura de faina. Eu am umplut cateva cornulete si cu gem de capsuni.
Dupa jumatate de ora, timp in care aluatul s-a odihnit, am aprins cuptorul pentru a se infierbanta, apoi am trecut la treaba.
Am scos aluatul pe suprafata de lucru si l-am impartit in opt bile. Am intins fiecare bila si am impartit-o la randul ei in 8 sau 12 parti egale. Eu am facut si cornulete mai mici si mai mari. La baza fiecarui triunghi am pus cate o lingurita de umplutura(mai putin daca sunt mai mici), apoi am rulat cornuletul si l-am asezat in tava, pe foaie de copt.
Am copt cornuletele aproximativ 15 minute, pana ele s-au rumenit usor, apoi le-am trecut prin zaharul pudra.
Cornuletele au fost foarte fragede si delicioase atat in ziua in care le-am copt, cat si in urmatoarele zile. Eu am avut o bucata de aluat care mi-a ramas si pe care am depozitat-o in frigider pana a doua zi, cand am facut o noua tura de cornulete. Deci daca se intampla sa aveti surplus de aluat sau sa nu va mai permita timpul sa terminati cornuletele in aceeasi zi, nu este problema. Aluatul se pastreaza bine de pe o zi pe alta.
Sper sa incercati aceasta reteta si daca o faceti, astept impresiile voastre aici sau pe pagina de Facebook: Our Daily Food.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂
Reteta de post, vegan