Cozonac pufos glazurat cu ciocolata

Cozonac pufos glazurat cu ciocolata

Cozonac pufos glazurat cu ciocolata

Cine nu isi doreste un cozonac pufos, bine crescut, delicios, plin de arome, umplutura si fara foarte multe oua in compozitie?

Stiu ca fiecare dintre voi are o reteta super buna la care apeleaza de fiecare data, iar pentru mine asta e reteta perfecta. Pe parcursul retetei o sa va dezvalui si cateva dintre secretele unui aluat pufos.

Ingrediente si mod de preparare pentru cozonac pufos glazurat cu ciocolata:

Din cantiatile de mai jos ies 2 cozonaci mari sau 3 mai mici.

Pentru aluat:

  • 1 kg de faina
  • 50 gr de drojdie proaspata
  • 500 ml de lapte 3,8% grasime
  • 200 gr de zahar
  • 100 gr de unt 82% grasime
  • 6 galbenusuri – de la oua marimea L
  • 50 ml de ulei
  • Coaja de o lamaie si o portocala bio

Pentru umplutura:

  • 500 gr de miez de nuca macinata
  • 60 gr de cacao
  • 200 gr de zahar
  • 6 albusuri
  • Esente dupa gust – eu am pus ulei de portocale

Pentru glazura:

  • 150 gr de ciocolata neagra sau cu lapte
  • Chipsuri de migdale

Pentru un cozonac umflatel si bine crescut e foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Eu pregatesc faina, ouale, drojdia de seara si le las in bucatarie, la temperatura camerei. De asemenea ca aluatul sa fie pufos nu se foloseste o cantitate foarte mare de zahar si grasime. Acestea ingreuneaza aluatul, il fac sa creasca mai greu si intaresc miezul cozonacului.

Pregatirea umpluturii:

Am batut cele 6 albusuri cu zaharul pana am obtinut o bezea tare. Am incorporat miezul de nuca macinat amestecat cu cacaoa si cateva picaturi de ulei esential de portocala. Am impartit umplutura in 4 parti egale.

Pregatirea aluatului:

Am inceput cu maiaua. Intr-un bol am pus drojdia si o lingura de zahar. Am frecat drojdia cu zaharul pana aceasta s-a lichefiat. Am adaugat 50 ml de lapte si doua linguri cu faina. Zaharul, laptele si faina sunt din cantitatile cantarite si mentionate mai sus, nu se adauga nimic in plus la reteta. Am lasat maiaua sa creasca vreo 20 de minute.

Intr-o craticioara am pus restul de lapte, zaharul si untul. Le-am lasat pe aragaz pana zaharul si untul au fost topite, apoi am lasat amestecul sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Nu folositi prea mult zahar, pentru ca veti obtine un aluat greu, care se usuca mai repede, iar timpul de dospire va creste.

Bun, de acum incepe cozonaceala adevarata. Am ales un bol mare, care sa imi permita sa framant lejer. Am turnat faina, sarea – un ingredient foarte important in orice aluat. Nu omiteti sarea, pentru ca aceasta ajuta reteaua de gluten sa se dezvolte, obtinandu-se un aluat pufos, aerat. Am amestecat si coaja de lamaie si portocala, laptele caldut in care am topit untul si zaharul, maiaua si galbenusurile de ou. Daca ouale sunt mai mici, mai adaugati un galbenus. Am ales sa nu folosesc albusuri in aluat, pentru ca acestea intaresc aluatul.

Am inceput sa amestec ingredientele pana am obtinut un aluat lipicios. Am continuat sa framant adaugand cate putin ulei, pana l-am incorporat pe tot. Am framantat aluatul cam 15-20 de minute, apoi l-am lasat sa se odihneasca tot cam 15 minute, acoperit. Aluatul se intinde mult mai usor daca nu apuca sa dospeasca.

Dupa aceasta odihna scurta am impartit aluatul in 4 parti egale. Cat am intins prima bucata de aluat, am lasat celelalte bucati acoperite, pentru a nu se usca.

Am intins aluatul cu mainile si l-am uns cu un sfert din cantitatea de umplutura, apoi am rlat strans. Am facut la fel si cu a doua bucata de aluat, apoi le-am impletit. Am obtinut doi cozonaci mari.

Cum se coc cozonacii:

Am tapetat doua tavi de cozona cu putin unt si hartie de copt. Am asezat cozonacii in tavi si i-am uns cu putin ulei. I-am acoperit cu pungi si i-am lasat la dospit intre o ora si jumatate si doua ore la loc cald.

Cand cozonacii au fost umflatei si frumosi i-am pus in cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 50 de minute.

Daca nu ii glazurati cu ciocolata, puteti unge cozonacii cu ou pentru luciu.

Dupa ce cozonacii sunt gata, ii las sa se raceasca vreo 15 minute in forma lor, dupa care ii scot si le permit sa se raceasca complet pe un gratar.

Glazura cozonacului:

Am topit ciocolata pe baie de aburi, apoi am luat o pensula cu ajutorul careia am uns cozonacii. Am presarat chipsuri de migdale deasupra, apoi am lasat ciocolata sa se intareasca.

A fost un cozonac excelent. Daca incercati reteta, va rog lasati un feedback.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!