Cozonac vegan sau de post extra pufos

Cozonac vegan sau de post extra pufos

Cozonac vegan sau de post extra pufos

Zilele astea am vazut cozonaci peste tot. Pe Facebook, Instagram, in toate magazinele si patiseriile de prin zona. Lumea e in febra pregatirilor si cozonacul este nelipsit de pe masa de sarbatoare. Mi s-a facut pofta! Ochiul vede, inima cere…si asa m-am apucat de cozonacit. Dar am ales sa fac varianta de post a minunatilor cozonaci. Fara ou, fara lapte, dar cu un rezultat la fel de satisfacator. Niste pufosenii aromate si gustoase, la care nu trebuie sa framanti pana ti se inrosesc incheieturile!

Ingrediente si mode de preparare pentru cozonac vegan sau de post extra pufos:

Din cantitatile amintite mai jos obtineti doi cozonaci mari sau trei mai mici.

Ingrediente si mod de preparare pentru aluat:

  • 1,2 kg de faina
  • 600 ml apa carbogazoasa
  • 300 gr de zahar brun
  • 40 gr de drojdie proaspata
  • 150 ml de ulei de floarea soarelui
  • Coaja unei lamai sau a unei portocale bio
  • Un praf de sare
  • Optional: 70 gr de stafide
  • Optional: 1 lingurita de turmeric
  • Optional: Vanilie

Am inceput cu maiaua si am amestecat drojdia cu o lingura de zahar, 4 linguri din cantitatea de faina si 100 de ml de apa carbogazoasa calduta(din cei 600 ml). Am lasat maiaua sa creasca aproximativ 10-15 minute.

Cat maiaua a crescut am amestecat faina cu sarea, zaharul, stafidele, coaja de lamaie si turmericul. Am folosit turmericul pentru a obtine o culoare galbena si frumoasa. Am turmat maiaua si restul apei si am inceput sa framant. Am incorporat si uleiul in aluat si in total am framantat aproximativ 5-6 minute cu mainile unse de ulei. Am acoperit aluatul si l-am lasat la crescut o ora si jumatate.

In imaginile de mai jos puteti vedea cat de mult a crescut aluatul.

Ingrediente pentru umplutura de nuca:

Pentru doi cozonaci este nevoie de:

  • 500 gr de miez de nuca
  • 200 gr de zahar brun
  • 4 linguri de cacao sau carob
  • Putina coaja de lamaie
  • 200 ml de lapte vegetal sau apa
  • 2-3 linguri de faina
  • Optional: vanilie
  • Optional: aproximativ 6 cuburi de rahat

Miezul de nuca l-am macinat si l-am amestecat cu zaharul, carobul, coaja de lamaie, vanilia si laptele vegetal. Ca sa obtin o crema mai legata am adaugat si doua linguri pline cu faina. Am taiat 6 cuburi de rahat in felii subtiri si m-am apucat de treaba.

Cozonac vegan sau de post extra pufos

Ingrediente pentru umplutura cu mac:

Umplutura ajunge pentru doi cozonaci

  • 400 gr de mac
  • 200 gr de zahar brun
  • Putina coaja de lamaie sau portocala
  • 150 ml de lapte vegetal sau apa
  • 1-2 linguri de faina
  • Optional: vanilie
  • Optional: cateva cuburi de rahat

Am macinat macul fin si l-am amestecat cu zaharul, coaja de portocala, laptele, vanilia si la final am adaugat faina cat sa am o crema legata.

Cum aranjam cozonacul?

Am impartit aluatul in patru parti egale. Doua dintre ele le-am lasat acoperite, iar pe celelalte doua le-am intins pe suprafata de lucru unsa cu ulei. Am intins cele doua foi nu prea subtire pentru a nu se rupe. Am pus deasupra crema si am rulat strans.

Am impletit cele doua rulouri de aluat si le-am pus intr-o tava tapetata cu foaie de copt. Am uns cozonacul cu ulei de floarea soarelui sau de cocos si l-am acoperit, ca sa se mai odihneasca vreo 15-20 de minute. In felul acesta cand ii pun in cuptor la copt, nu va crapa. Eu am pus deasupra niste chipsuri de migdale. Puteti pune nuca macinata, zahar, migdale macinate, mac sau puteti lasa cozonacii simpli.

In imaginile de mai jos se poate observa cum cozonacii au mai crescut in timpul celor 15-20 de minute de odihna.

Am pus cozonacii la cuptor la temperatura maxima primele 10 minute, apoi am scazut putin temperatura. Au stat in cuptor aproximativ o ora. Cuptorul meu este pe gaz, asa ca alte cuptoare pot avea alte „pretentii”.

Cozonacii s-au rumenit frumos si au iesit super pufosi si moi. Cand am scos cozonacii din cuptor i-am uns cu putin ulei de cocos pentru stralucire.

Cozonac vegan sau de post extra pufos

Nici nu ai spune ca acesti cozonaci sunt de post. Din ei se desprind fasii, sunt extrem de pufosi, aromati si deliciosi. Incercati reteta de cozonac vegan sau de post extra pufos cu prima ocazie. Ingredientele sunt accesibile, iar munca nu e grea.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Reteta de post, vegan