24 mart. Crumble vegan cu fructe de padure – fara zahar
Crumble vegan cu fructe de padure – fara zahar
Aveam cateva fructe care nu mai aveau loc in frigider, asa ca ma gandeam ce as putea face cu ele. Oscilam intre un crumble(fructe si un toping crocant din unt, ovaz) sau o prajitura pufoasa. Ca sa impac si capra si varza am hotarat sa fac un blat pufos, un strat fructos si deasupra un crumble delicios. A iesit o prajitura foarte buna, chiar si fara zahar. A fost foarte apreciata si de micuta noastra.
Eu am folosit un amestec de capsuni, zmeura, afine, dar puteti folosi mere date pe razatoare, mure, piersici sau alte fructe care va plac si de care aveti la indemana. Daca folositi fructe de la congelator, asigurati-va ca le decongelati si scurgeti bine.
E o prajitura care se face foarte usor si la care va puteti juca cu ingredientele dupa plac.
Ingrediente si mod de preparare pentru crumble vegan cu fructe de padure – fara zahar:
- 150 gr de faina alba sau integrala
- 50 de gr de faina de hrisca sau de grau
- 1/2 de lingurita de praf de copt bio
- 1/2 de lingurita de scortisoara sau putina pudra de vanilie
- Coaja de lamaie netratata sau cateva picaturi de ulei esential de lamaie
- 70 ml ulei de cocos la temperatura camerei – nu lichid/unt vegan
- 170 ml de lapte vegetal/apa – eu am folosit lapte de migdale
- 600 gr de fructe – eu am folosit amestec de capsuni, zmeura, afine
- 1 lingura de amidon de tapioca sau faina sau amidon de porumb
- 50 gr de fulgi de ovaz
- 50 gr de faina de hrisca sau grau
- 50 ml de ulei de cocos la temperatura camerei/unt vegan
Dupa cum am scris in reteta, in cazul in care nu aveti faina de hrisca, o puteti substitui cu faina de grau(faina alba sau chiar integrala).
Pentru inceput am amestecat faina de grau cu cea de hrisca si am adaugat scortisoara. Am turnat apoi uleiul de cocos, laptele vegetal de migdale si cateva picaturi de ulei esential de lamaie. Am omogenizat compozitia si am turnat-o intr-o tava de 20×30 de cm tapetata cu hartie de copt.
Am amestecat apoi fructele spalate si capsunele taiate in 4 cu amidonul de tapioca. Daca fructele pe care le folositi nu sunt foarte dulci puteti pune si o banana pisata. Am turnat amestecul de fructe peste blatul.
Pentru crumble am amestecat fulgii de ovaz cu faina de hrisca si uleiul de cocos la temperatura camerei. Am pus amestecul acesta peste fructe si asta a fost tot.
Am pus tava cu prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 35 de minute, pana a fost rumena si frumoasa.
Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:
https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!