Cuburi, concentrat de legume sau baza pentru mancare

Cuburi, concentrat de legume sau baza pentru mancare

Cuburi, concentrat de legume sau baza pentru mancare

Imi place toamna pentru ca este un anotimp bogat, care ofera multe roade. Imi place sa merg in gradina si sa culeg legumele, fructele si ierburile aromatice. Ma bucur din plin de ele, iar pentru a le pastra si pentru anotimpul rece, le conserv.

Anul acesta m-am gandit ca as putea face si niste cuburi concentrate de legume, o baza pentru mancarurile pe care le voi pregati. Nu folosesc niciodata vegeta cumparata sau alte baze pentru mancaruri, dar ideea de a pregati acasa o astfel de baza mi-a starnit interesul. Astfel am adunat legume proaspete si m-am apucat de treaba.

Am pregatit atat cuburi pe care le pastrez in congelator, cat si o pasta pe care am pus-o in borcane.

Ingrediente si mod de preparare pentru cuburi, concentrat de legume sau baza pentru mancare:

  • 300 gr de ceapa
  • 200 gr de praz
  • 200 gr de ardei rosu
  • 200 gr de ardei galben sau verde
  • 500 gr de dovlecei
  • 250 gr de telina
  • 150 gr tije de apio
  • 100 gr de pastarnac
  • 350 gr de morcov
  • 350 gr de rosii
  • 200 gr de cartofi
  • Ca si condimente am folosit urmatoarele:
  • 1/2 lingurita de turmeric
  • 2 linguri de boia dulce
  • 1 lingura de sare
  • 1 legatura de patrunjel
  • 4-5 fire de cimbru proaspat
  • 1 fir de rozmarin
  • 1 frunza de dafin
  • 5 crengi de busuioc
  • 4 frunze de salvie

Am pregatit toate legumele. Le-am spalat, le-am curatat pe cele ce au avut nevoie si le-am feliat. Am pregatit si condimentele.

Am ales o oala cu fundul mai gros pentru a preveni arderea legumelor si mai lata pentru o coacere uniforma. Am pus 60 ml de ulei de masline in oala, am adaugat legumele si lingura cu sare. Legumele au inceput sa elibereze sucul lor si am dat focul la mic. Le-am lasat sa se gateasca vreo 30 de minute, dupa care am adaugat si condimentele. Am fiert legumele pana au fost moi, bine gatite.

Pe parcursul fierberii am adaugat putina apa.

Cand am considerat ca legumele sunt bine facute am luat oala de pe foc si pisat legumele cu ajutorul blenderului. O parte din pasta obtinuta am pus-o in borcane pe care le-am sterilizat. (Le-am fiert imediat dupa ce le-am pus in borcane. Am pus un material la baza unei oale, am pus borcanele si am umplut oala cu apa FIERBINTE pana la gura borcanelor. Din momentul in care apa a inceput sa fiarba, am lasat borcanele pe foc 45 de minute. Pe parcursul fierberii am completat cu apa fierbine. Am pus accent pe fierbinte pentru ca altfel borcanele pot crapa din cauza diferentei de temperatura. Am lasat borcanele sa se raceasca invelite intr-o patura.) Eu am umplut borcane mici cu volum de 212 ml.

Pasta ramasa am pus-o intr-o tigaie si am adus-o inapoi pe foc. Am fiert-o pana a devenit mai uscata. Am amestecat mereu in ea.

Aceasta pasta groasa am pus-o in forme pentru cuburi de gheata si dupa racirea completa am pus formele in congelator. Aceste cuburi pot fi stocate in forma de gheata sau puteti pune cateva cuburi in pungi individuale.

La mancare folosesc cate doua cuburi sau doua linguri din pasta pregatita.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂

 

Retete vegane, de post!

 



error: Content is protected !!