10 dec. Falafel – chiftele vegane de naut
Falafel – chiftele vegane de naut
Imi place mult mancarea aromata si care se pregateste usor. Falafelul este un asemenea fel de mancare. Originar din Orientul Mijlociu, aceste chiftelute sunt un aperitiv popular. Sunt servite pe langa humus, tahini, salata tabouleh, lipii sau alte delicii.
Traditional, aceste chiftele se gatesc din naut crud, hidratat, nefiert. Falafelul nu necesita ou pentru a fi legat, deci e un preparat vegan. La condimente fiecare e liber sa adauge ce doreste. De exemplu mie nu imi place coriandrul proaspat, asa ca adaug doar patrunjel, dar imi place mult coriandrul boabe, asa ca adaug din acela. Nu imi place deloc chimionul, asa ca pur si simplu il evit.
Pentru aceasta reteta nautul trebuie hidratat macar 10 ore, eu il las peste noapte, adica undeva la 14 ore.
Unii prefera sa adauge putin bicarbonat in falafel pentru a iesi mai pufos, eu nu adaug, dar retineti ca puteti adauga si jumatate de lingurita de bicarbonat.
Ingrediente si mod de preparare pentru falafel – chiftele vegane de naut:
- 200 gr de naut crud
- 1 legatura mare de patrunjel sau doua legaturi mai mici
- 1 ceapa marisoara
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita de coriandru macinat
- 2-3 linguri de faina – eu am folosit de hrisca
- Sare dupa gust
Dupa cum v-am spus mai sus, eu am lasat nautul la hidratat peste noapte. A doua zi l-am scurs si clatit, apoi l-am adaugat in robotul de bucatarie impreuna cu patrunjelul, ceapa, usturoiul, coriandrul, faina de hrisca si sarea. Vrum vrum pana am obtinut o pasta usor de modelat. Daca se lipeste de maini, mai adaugati putina faina. Nu adaugati prea multa faina, altfel vor iesi niste chiftele tari.
Am modelat chiftelele si le-am asezat pe o farfurie. Am incins bine cateva linguri bune de ulei si am prajit chiftelele la foc iute.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!