Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

In familia mea nu se manaca paine foarte multa si nici foarte des. Cumparam doar atunci cand am de gand sa fac un pate sau vreo crema tartinabila. Dupa ce mancam vreo jumatate din ea de obicei ramane si se usuca. O fac pesmet sau o folosesc la retete cum ar fi cele de chiftele, droburi, etc.

In schimb daca ma apuc de copt paine…vorbim de altceva. De la mirosul de paine coapta, pana la coaja crocanta si miezul pufos…e o nebunie. Toata lumea se grabeste la mancat.

Ei, eu am zis sa fac o focaccia, pentru ca tot facusem un pate de linte. M-am gandit ca o sa aiba viata mai lunga, dar m-am inselat amarnic.

Am facut focaccia repede si usor si la fel de repede s-a mancat.

Ingrediente si mod de preparare pentru focaccia cu ierburi, masline si ceapa:

  • 500 gr de faina
  • 325 ml de apa calduta
  • 7 gr de drojdie uscata
  • 1 lingurita de sare
  • 3-4 linguri de ulei de masline presat la rece
  • Optional: ierburi aromatic, masline kalamata, ceapa, rosii

Eu am folosit doar un varf de cutit de sare, pentru ca mananca si Eva. Am amestecat sarea si faina intr-un bol incapator. Am facut loc in centrul bolului pentru apa. Am turnat apa si drojdia. Am tras si putina faina in amestec si am lasat 15 minute la crescut.

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Dupa timpul acesta am framantat aluatul, iar spre final am adaugat uleiul de masline si l-am incorporat bine.

Am acoperit bolul cu aluat si timp de 30-40 de minute l-am lasat intr-un loc calduros.

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul l-am scos din bol si l-am impartit in doua. L-am intins si l-am pus in tavi. Tavile mele au dimesiunea de 35×20 cm. Am acoperit tavile si am lasat aluatul sa mai creasca o data, timp de 20 de minute.

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Intre timp mi-am pregatit niste crengute de rozmarin si imbru proaspete, cateva rosii cherry, o ceapa taiata felii subtiri si niste masline kalamata. Dupa ce aluatul a crescut din nou, l-am decorat si l-am stropit cu ulei de masline.

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Am copt focaccia timp de 30 de minute la 180 de grade in cuptorul preincalzit.

Focaccia cu ierburi, masline si ceapa

Ca sa va spun sincer, rosiile sunt acolo mai mult pentru decor si culoare, caci nu le prefer in paine. In schim celelalte elemente merg perfect. E vorba de gusturi. 😀

Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:

https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!