16 iun. Gem de capsuni fara zahar
Gem de capsuni fara zahar
Saptamana trecuta am fost sa culegem capsuni. In apropiere de noi este un camp imens unde sunt plantati capsuni, iar fiecare poate culege personal cat si ce ii place. Pretul este mult mai avantajos fata de supermarketuri, calitatea e superioara si nimic nu se compara cu bucuria de a fi in natura, printre fructe, plante si alte frumuseti.
Pe laga faptul ca am facut o cura de capsuni, i-am mancat goi, cu smantana, in diverse deserturi, smoothiuri, am vrut sa fac si cateva borcane de gem pentru iarna.
Pentru ca mereu ma gandesc si la Eva cand gatesc, am hotarat sa fac gem fara zahar. Inca de cand am ramas insarcinata am inceput sa pregatesc conserve de sosuri de rosii fara prajeala, fara sare, piureuri si creme de fructe fara zahar si altele intr-un mod prietenos cu bebelusii si copiii.
Pentru reusita e foarte, dar foarte important sa sterilizati borcanele si capacele inainte de folosire.
Cunosc multa lume care crede ca nimic fara sare sau zahar nu poate tine peste iarna, dar eu am borcane de sosuri sau gemuri de acum doi ani si sunt in cea mai buna stare.
Inainte de a va da reteta gemului, va spun cum sterilizez eu bocanele si capacele. In primul rand le spal foarte bine cu apa si detergent, apoi le clatesc astfel incat sa ramana curate. Le pun in tava cuptorului si le introduc in cuptorul rece. Pornesc cuptorul la 110 grade Celsius si le las acolo 20-25 de minute. Metoda asta mi se pare cea mai usoara, dar puteti sa fierbeti borcanele si capacele dupa spalare, daca nu doriti sa puneti in cuptor.
Niciodata nu sterilizez recipientele cu o zi inainte, ci mereu fac lucrul asta chiar atunci cand ma apuc de gem. In felul asta termin de sterilizat borcanele cu putin timp inainte ca gemul sa fie gata si am certitudinea ca acestea sunt curate si sterile.
Alegeti borcane si capace bune, fara defecte. Verificati-le inainte de a va apuca de treaba, sa nu aveti surprize. Am patit de cateva ori sa nu se infileteze capacul, cu toate ca erau cumparate noi. A fost o pierdere de timp si a trebuit sa sterilizez alte capace.
Inca o mica precizare si trec la reteta. Cu toate ca nu am adaugat zahar in acest gem, nu cred ca e bine sa il oferiti prea des copiilor, in special celor sub 2 ani. Prin fierbere zaharul continut in mod natural de capsuni se va gasi intr-o cantitate mai mare, mai concentrata. Si cu toate ca e un zahar natural, totusi este zahar si nu trebuie consumat in cantitati mari.
Acestea fiind spuse, trecem la treaba.
Ingrediente si mod de preparare pentru gem de capsuni fara zahar:
- 1 kg de capsuni
- 1 mar
- 1/2 de lamaie (zeama)
- 1/2 de pastaie de vanilie – optional
- 3 linguri de seminte chia
- Optional: 2-3 linguri de miere (nerecomandat copiilor sub 1 an. Risc de botulism)
Am spalat capsunile si le-am curatat. Cele mici le-am lasat intregi, iar ce a fost mai mare am taiat in doua sau in patru.
Eu am facut cantitate dubla, asa ca am spalat doua mere si le-am taiat in felii, dar fara a indeparta casuta cu seminte. Acestea contin pectina in mod natural si ajuta la legarea gemului. Pe langa asta dau si un gust dulceag. Am blendat cele doua mere pana am obtinut o pasta fina, La nevoie puteti adauga doua linguri de apa.
Am pus capsunile intr-o oala mare, am stors zeama de lamaie deasupra, am adaugat semintele de la o pastaie de vanilie si merele blendate fin. Am pornit focul si l-am setat la mediu spre mic. In felul asta gemul isi pastreaza si culoarea frumoasa(si zeama lamaii ajuta la asta).
Dupa vreo 20 de minute de fiert la foc mediu am adaugat semintele chia(le puteti rasni pasrtial, dar nu de tot) si am mai amestecat vreo 5 minute inainte de a inchide focul. Semintele chia ajuta la legarea gemului. Ele actioneaza ca un gelifiant natural si puteti vedea imediat cum gemul prinde textura. Tineti cont ca el se va ma inchega odata ce se raceste complet.
Daca vreti sa adaugati miere, acum e momentul. Eu nu am pus, pentru ca fructele au fost suficient de dulci.
Dupa ce am stins focul am luat borcanele si le-am asezat pe o tava. Am inceput sa le umplu cu gem, apoi am strans bine de tot capacele. M-am miscat rapid in toata treaba asta, ca gemul sa nu se raceasca. Mi-au iesit 7 borcane de 240 ml. Am pus borcanele intr-o patura groasa si le-am lasat acolo sa se raceasca. A doua zi le-am verificat si toate au tras. Le-am transferat la loc racoros, in camara.
Daca nu aveti incredere ca vor tine, le puteti dunstui dupa ce le infiletati. Daca le dunstuiti imediat, cat sunt fierbinti, puneti apa fierbinte intr-o oala, adaugati borcanele(apa sa nu treaca de gura borcanelor) si fierbeti-le vreo 30 de minute. Daca apa scade completati cu apa fiarta.
Eu nu am facut acest pas extra. Gemul a iesit aromat si cu o culoare superba.
Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:
https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.