21 ian. Gogosi pufoase
Gogosi pufoase
Uite ca m-a ajuns pofta de gogosi si nu am mai putut-o ignora, asa ca nu mi-a ramas decat sa ma apuc de treaba. Mi-am dorit niste gogosi grase si pufoase, asa cum mancam in copilarie, la bunica.
Cum am obtinut forma gogosilor? In loc sa intind aluatul si sa il decupez cu forma pentru gogosi, am ales sa formez bilute pe care sa le las sa dospeasca, apoi sa le prajesc in ulei incins. Am imbogatit aluatul cu oua, lapte si unt, pentru aroma am folosit vanilie si coaja de portocala, iar zaharul l-am folosit in cantitate redusa, pentru ca acesta face gogosile sa se rumeneasca mai mult decat trebuie. Oricum am pudrat gogosile cu zahar la final.
Aceste gogosi pot fi consumate simple sau pot fi umplute cu diverse creme/gemuri. Oricum le-ati alege, ele sunt delicioase.
Ingrediente si mod de preparare pentru gogosi pufoase:
- 650 gr de faina
- 50 gr de amidon de porumb
- 10 gr de sare
- 50 gr de zahar brun
- Coaja unei portocale/lamai
- 2 oua marimea L (la temperatura camerei)
- 50 gr de unt 82% grasime (topit si racit)
- 300 ml de lapte caldut
- Vanilie
- 25 gr de drojdie proaspata
Am cernut faina, amidonul si le-am amestecat cu sarea, zaharul brun si coaja de portocala. Intr-un vas separat am amestecat ouale cu untul topit si racit, laptele caldut, vanilia si drojdia maruntita intre degete. Am asteptat cateva minute ca drojdia sa se trezeasca la viata si sa faca spuma. Am turnat amestecul umed peste faina si am inceput sa framant. Aluatul obtinut este usor lipicios, de aceea eu mi-am uns mainile cu putin ulei in timpul framantarii.
Am framantat aluatul vreo 10 minute. Daca aveti un robot de bucatarie, folositi-l cu incredere, caci va usureaza munca cu mult.
Am acoperit aluatul si l-am lasat sa dospeasca la loc caldut timp de 30 de minute, apoi am inceput sa formez bilute de aproximativ 50-60 de grame.
Cum am format bilele de aluat?
Am rupt o bucata de aluat, am cantarit-o, apoi am format o bila pe care am apucat-o dupa cum se vede in fotografia de mai jos. Am rotit-o de cateva ori pe masa cu ajutorul palmei si am obtinut forma dorita.
Am asezat fiecare bila pe bucati de hartie de copt unse cu ulei, sau intr-o tava unsa cu ulei. Am acoperit bilutele de aluat si le-am mai lasat 30 de minute la dospit. Gogosile au crescut din nou in volum. In ultimele 10 minute am luat folia de plastic asezata deasupra lor si le-am lasat sa se usuce putin. In felul acesta nu vor absorbi mult ulei la prajit.
Am prajit gogosile in ulei incins, la foc mic pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Am scos gogosile pe sevetele pentru a absorbi uleiul in exces. Cand s-au racit le-am pudrat cu zahar.
Puteti vedea ce forma frumoasa au si cat de pufoase sunt in interior, sub coaja crocanta.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!