
28 ian. Invartite moldovenesti sau placinte foioase cu cartofi
Invartite moldovenesti sau placinte foioase cu cartofi
Daca ma intrebi pe mine, acestea sunt placintele mele preferate. Imi place foarte mult aluatul acestor invartite. Este un aluat foietat, crocant la exterior si molcut in interior. Preferatele mele sunt invartitele cu cartofi si marar, dar in aluatul acesta se pot adauga multe umpluturi. Se pot face placinte cu varza acra, cu branza si cozi de ceapa sau branza si stafide, cu spanac, ciuperci, se pot face placinte cu mere, dovleac, visine, etc. Imaginatia e limita. Eu as manca oricand o placinta invartita, in locul uneia cu aluat pufos. Nu zic ca nu imi plac si acelea, pentru ca iubesc branzoaicele.
Reteta acestor placinte este cat se poate de simpla si va provoc sa o incercati. Sunt sigura ca o sa va placa.
Ingrediente si mod de preparare pentru invartite moldovenesti sau placinte foioase cu cartofi:
Din cantitatile de mai jos vor rezulta 9 sau 10 placinte mari.
Pentru aluatul invartitelor:
- 300 ml de apa calduta
- 1 lingura de ulei
- 1 lingurita de otet de mere
- 7 gr de sare
- 550 gr de faina
Pentru umplutura invartitelor cu cartofi si marar:
- 1 ceapa mare
- 5-600 gr de cartofi fierti in coaja
- 4 cepe verzi
- 1 legatura deasa de marar
- Sare si piper dupa gust
- Optional: putin cimbru
In plus:
- Ulei pentru lucrat placintele si pentru uns
- Seminte pentru decorat – optional
Cum facem umplutura:
Am inceput cu umplutura pentru ca aceasta sa aiba timp sa se raceasca pana la umplerea placintelor. Am fiert cartofii in coaja(nu de tot, ci doar 3/4), i-am lasat sa se raceasca, apoi i-am decojit. Am taiat cartofii cubulete mici. Am tocat ceapa si am pus-o la calit in doua linguri de ulei si putina sare pentru a nu se arde. Cand ceapa s-a inmuiat am adaugat cartofii si i-am lasat in tigaie vreo 10 minute, apoi am stins focul. Am potrivit de sare si piper si am adaugat ceapa verde si mararul, tocate marunt.
Cum facem aluatul:
Apa calduta am asezat-o intr-un bol impreuna cu uleiul, otetul de mere si sarea. Am inceput sa incorporez cate putina faina pana am obtinut un aluat molcut, dar care nu se mai lipeste de maini. Am scos aluatul pe blatul de lucru si cu mainile unse cu putin ulei am framantat aproximativ 10 minute. Aluatul acesta are nevoie de macar 5,6 minute de framantat.
Am pus aluatul intr-un bol, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca timp de 30 de minute. Dupa ce aluatul s-a odihnit, a devenit foarte elastic si usor de lucrat. Am impartit aluatul in 10 bucati aproximativ egale si am format bile. Am lasat aceste bile de aluat sa se odihneasca 5 minute.
Am luat o farfurie cu diametru mai mare si am uns-o cu ulei. Am aplatizat pe rand cate o bila de aluat si am asezat-o pe farfurie. Am uns fiecare bila aplatizata cu ulei(aprox. o lingurita). Stiu ca poate parea mult ulei, dar acesta este agentul care ajuta aluatul sa se relaxeze, il face elastic si usor de intins. Deci nu sariti acest pas! Am acoperit aluatul si l-am mai lasat la odihnit pentru o ultima data, 20 de minute. Acordati aluatului timp de odihna, astfel el nu se va rupe la intins.
Dupa ce aluatul a fost odihnit si umplutura rece, m-am apucat de placintit.
Cum intindem placintele:
Am luat o bucata de aluat, am asezat-o pe masa de lucru. Am tras cu degetele de aluat si l-am intins cat de subtire am putut. Am inceput sa intind aluatul din centru, apoi am tras de margini. Foaia de placinta trebuie sa fie transparenta asa incat sa poti citi ziarul prin ea. Daca marginile raman prea groase, e mai bine sa le taiati. Nu va faceti griji daca aluatul se rupe cate putin. Ideea e sa nu fie plin de gauri :D.
Este bine sa aveti un vas cu ulei langa voi, astfel va fi mult mai usor. Ungeti foaia de placinta cu putin ulei(cu ajutorul unei pensule de silicon sau cu mana), apoi adaugati umplutura pe jumatate din foaie. Rulati foaia pana obtineti un sul, apoi rulati sulul pana obtineti un melc(asa ca in fotografiile de mai sus). Asezati placinta invartita in tava si ungeti-o cu putin ulei pentru a nu se usca pana terminati de invartit toate placintele.
Cat coacem placintele foioase:
Cand toate placintele au fost gata, am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute, sau pana placintele au fost bine coapte si rumene.
Dupa cum v-am spus, placintele au exteriorul crocant, iar in mijloc sunt moi si fine. Aceste invartite sunt tare delicioase. Eu abia pot astepta sa se raceasca.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!