27 ian. Negresa de post cu nuca si glazura de ciocolata
Negresa de post cu nuca si glazura de ciocolata
Cand eram copil si mergeam la bunica placintele cu branza si marar si negresa glazurata erau nelipsite. Cu asta isi astepta mereu nepotii si noi infulecam bunatatile pe nerasuflate.
Am pregatit si eu o negresa pufoasa, asemanatoare celei pe care o mancam atunci, dar eu am veganizat-o. Bunica mereu ne punea bombonele colorate deasupra glazurii. Eu am ales sa pun cateva nuci tocate si pot spune ca a iesit o prajitura buna tare.
Ingrediente si mod de preparare pentru negresa de post cu nuca si glazura de ciocolata:
Am copt negresa intr-o tava patrata de 24×24 cm.
- 300 gr de faina
- 160 gr de zahar brun
- 150 gr de nuca macinata
- 40 gr de cacao sau carob
- 1 praf de sare
- 7 gr de praf de copt
- 100 ml de ulei de cocos sau floarea soarelui
- 300 ml de lape vegetal sau apa
- 2 linguri de zeama de lamaie
- Vanilie
Pentru glazura vegana/de post:
- 50 ml de apa
- 2 linguri de carob/cacao
- 100 gr de ciocolata neagra vegana
- 3 linuri de ulei de cocos
- 2 lingura de sirop de artar sau miere
- Cateva nuci macinate pentru topping
Pasii sunt extremi de simpli. Am amestecat ingredientele uscate intr-un bol. Deci faina, zaharul, nuca, cacaoa, sarea si praful de copt. Deasupra am turnat uleiul, laptele, zeama de lamaie si vanilia. Cu ajutorul unui tel am omogenizat compozitia si am turnat-o intr-o tava tapetata cu putin ulei si faina.
Am copt negresa vreo 35-40 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Pentru a va asigura ca negresa este coapa, intepati-o cu o scobitoare. Aceasta trebuie sa iasa curata.
Am lasat negresa la racit si intre timp am facut glazura. Am pus intr-o craticioara apa si carobul. Le-am omogenizat bine, apoi am adaugat ciocolata rupta in bucati, uleiul de cocos, siropul de artar. Am asteptat ca ciocolata sa fie topita si amestecul sa inceapa sa clocoteasca. Am stins focul si am lasat glazura sa se racoreasca.
Am taiat negresa, am turnat glazura deasupra ei si am ornat-o cu bucatele de nuci.
Sa aveti pofta!