
23 sept. Paine alba fara framantare
Paine alba fara framantare
Painea de casa nu e deloc greu de facut, mai ales daca vorbim de cea fara framantare. E nevoie doar de putina rabdare si de vointa.
Ingredientele sunt simple: faina, apa, sare si putina drojdie.
Ingrediente pentru paine alba fara framantare:
- 600 gr de faina alba
- 12 gr de sare
- 3 gr de drojdie uscata
- 420 ml de apa calduta
Mod de preparare pentru paine alba fara framantare:
De seara am amestecat toate ingredientele enumerate mai sus. Am acoperit bolul si m-am odihnit bine atat eu, cat si aluatul, intr-un loc nu foarte cald.
A doua zi, dupa aproximativ 16 ore, am verificat aluatul. Era crescut frumos, mirosea usor acru si avea multe bule de aer.
In imaginile de mai jos se poate vedea clar diferenta dintre cum arata aluatul seara si cum arata a doua zi.
Am scos aluatul pe suprafata de lucru infainata. Am pudrat aluatul cu faina pentru a putea lucra cu el, aluatul fiind foarte lipicios.
Am intins o foaie dreptunghiulara si am impaturit aluatul dupa cum se vede in imaginile de mai jos.
Aceasta metoda se numeste strech and fold(intindere si impaturire) si ajuta la tinuta aluatului. Am acoperit aluatul si l-am lasat sa creasca timp de o ora.
Se poate vedea cat de mult a crescut aluatul. Am mai repetat de doua ori procedura de stretch and fold la intervale de 20 de minute.
Am dat forma painii, am pus-o in oala de fonta si am pudrat-o cu faina. Am pus capacul peste oala si am mai lasat aluatul sa dospeasca 40 de minute.
Inainte de a pune painea la cuptor, am crestat aluatul. Am copt painea 45 de minute cu capacul oalei deasupra, apoi am lasat painea sa se rumeneasca fara capac vreo 10 minute.
Pâinea se coace la temperatura maxima.
Am scos painea din oala si am lasat-o sa se raceasca complet inainte de a o felia. Coaja este crocanta, interiorul este pufos, gustul este nemaipomenit.
Aici gasiti o reteta de paine cu faina integrala, fara framantare. Explicatii mai multe, aici:
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Retete vegane, de post!