04 feb. Placinta cu mere – fara zahar
Placinta cu mere – fara zahar
De cele mai multe ori vreau sa mananc un desert delicios, fara a ma simti vinovata ca am consumat o gramada de zahar si calorii. Vreau un desert simplu, neingreunat de creme, de smantana, de oua, etc.
Placintele le mananc cu drag inca din copilarie, asa ca pentru mine sunt mereu o idee buna. Iar merele romanesti au dulceata lor aparte, la care nu mai este nevoie sa intervenim. Nu mai vorbesc de aroma lor, mai ales daca se adauga si putina scortisoara.
Ingrediente si mod de preparare pentru placinta cu mere – fara zahar:
Pentru ciulama:
- 100 gr de faina
- 80 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
Pentru foi:
- 220 ml de apa carbogazoasa
- 90 ml de ulei de floarea soarelui presat la rece
- 450 gr de faina
- 3 gr de sare – eu nu am folosit
Pentru umplutura:
- 1,2 kg de mere dulci
- 200 gr de stafide hidratate sau 10-12 curmale hidratate
Am inceput cu ciulamaua si am amestecat faina cu uleiul. Le-am incalzit pe foc pentru a se omogeniza mai bine, dar a avut grija ca amestecul sa nu clocoteasca. Am lasat la racit cat m-am ocupat de foile placintei.
Intr-un bol incapator am turnat apa carbogazoasa, uleiul, apoi am incorporat cate putin din faina si am framantat aluatul vreo 5 minute. Am obtinut o masa neteda, nelipicioasa.
Am lasat aluatul 10 minute la odihnit, dupa care l-am intins intr-o foaie nu foarte subtire si l-am uns cu ciulamaua racita. Am rulat aluatul si l-am invelit in folie alimentara. L-am lasat o ora la frigider sa se odihneasca.
Amestecul de ulei si faina va crea straturi fragede de aluat.
Intre timp am curatat merele si le-am dat pe razatoare. Le-am amestecat cu stafidele hidratate si scurse bine. Daca folositi curmale, puteti sa le maruntiti sau sa le blendati – obtinand o pasta. Am adaugat si o lingura generoasa de faina de tapioca, sa nu ma trezesc cu sucul merelor curgand in tava.
Am scos aluatul din frigider si l-am taiat in 3. Am intins foile cat de subtire am putut, apoi le-am umplut cu mere in cele doua capete. Am rulat aluatul si l-am pus in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt.
Pozele sunt de la o placinta pe care am umplut-o cu dovleac.
Am copt placinta timp de apoximativ 40 de minute, apoi am scos-o din cuptor si am portionat-o.
Deasupra am presarat faina de cocos.
Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:
https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!