01 dec. Placinte cu branza dulce sau branzoaice sau poale-n brau
Placinte cu branza dulce sau branzoaice sau poale-n brau
Una dintre amintirile cele mai frumoase legate de copilarie si vizitele la bunici sunt placitele cu branza si negresele pufoase cu glazura, pe care bunica mi le facea mereu. Nu conta daca mai puteam sau nu, o placinta trebuia sa mananc. Cu toate ca mi-au placut mereu aceste placinte, ma tot rugam de mama sa le faca. De ce? Pentru ca mie mi se parea multa munca, desi iubesc sa ma joc cu aluatul.
Abia acu vreo trei ani am indraznit sa ma apuc serios de placinteala si de atunci le tot pregatesc.
Ingrediente si mod de preparare pentru placinte cu branza dulce sau branzoaice sau poale-n brau:
Pentru aluat:
- 550 gr de faina
- 1 praf de sare
- 70 gr de zahar
- Coaja de lamaie/portocala bio
- 220 ml de lapte caldut
- 20 gr de drojdie proaspata
- 2 oua mari
- 60 gr de unt topit
- Vanilie
Pentru umplutura:
- 500 gr de branza
- 130 gr de zahar
- 2 linguri de gris
- 1 ou mare
- Vanilie
- Coaja de lamaie/portocala bio
- Optional – 70 gr de stafide
In plus:
- 1 galbenus + 1 lingura de lapte pentru uns
- Zahar pentru pudrat – optional
Am inceputcu aluatul. Drojdia proaspata am freacat-o cu o lingura de zahar pana s-a lichefiat. Am adauga putin din catitatea de lapte caldut si am lasat-o la crescut.
Intr-un bol am amestecat faina cu sarea, zaharul si coaja de lamaie. Eu am pus si putina coaja de portocala pentru extra savoare. Am turnat laptele ramas, vanilia, ouale si drojdia crescuta si am inceput sa framant, incorporand si untul topit si adus la temperatura camerei. Am framantat pana am obtinut un aluat elastic, dar care nu se lipste de maini.
In fuctie de nevoie mai puteti adauga putina faina si va puteti unge mainile cu ulei pentru a lucra mai usor.
Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc cald pentru o ora.
Cat timp aluatul a crescut, am facut umplutura. E nevoie de branza buna, dulce, uscata. Eu deseori fac branza in casa.
Am faramitat branza cu o furculita si am amestecat-o cu oul, zaharul, grisul, vanilia, coaja de portocala si lamaie si cu stafidele. Am tinut compozitia in frigider pana la nevoie.
Cum am impaturit placintele
Cand aluatul a crescut l-am intins si am taiat din el patrate. Am pus o lingura generoasa de compozitie in mijloc si am adus fiecare colt spre centru. Am procedat inca o data asa, practic am impaturit-o de doua ori.
Am asezat plaintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am acoperit cu un stergar. Le-am lasat sa creasca 30 de minute, timp in care am infierbantat cuptorul. Dupa acest timp le-am uns cu amestecul de galbenus si lapte si le-am copt la 180 de grade vreo 20-25 de minute, pana au fost rumene si frumoase.
Le-am pudrat putin cu zahar si le-am mancat rapid. Doamne, cat de bune au fost!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!