28 ian. Prajitura desteapta. O compozitie, 3 straturi
Prajitura desteapta. O compozitie, 3 straturi
Am incercat acest desert in urma cu vreo 5 ani si mi-a placut tare mult. De atunci m-am mai gandit la prajitura asta, insa nu am mai pregatit-o. Astazi i-a venit randul, pentru ca s-a tot plimbat prin mintea mea in ultima perioada.
De ce se numeste prajitura desteapta? Pentru ca faci o singura compozitie, o pui in cuptor si te trezesti cu 3 straturi faine de prajitura. Pe mine m-au intrebat cateva persoane cu ce am umplut blaturile. Pai nu le-am umplut cu nimic, ci ele singure si-au ales locul. In mijloc e o crema de vanilie gustoasa foc, iar blaturile sunt un pandispan pufos si fin. Ce sa va mai spun, decat ca trebuie sa incercati reteta.
De ce sa o incercati? Pentru ca se face cat ai zice peste, pentru ca nu poti da gres cu ea, e gustoasa si pentru ca e o prajitura cu un blat din care rezulta 3 straturi. Mai e nevoie de vreun argument?
Ingrediente si mod de preparare pentru prajitura desteapta. O compozitie, 3 straturi:
- 4 oua marimea L
- 150 gr de zahar
- Vanilie
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu suc de lamaie
- 125 gr de unt topit
- 120 gr de faina
- 500 ml de lapte caldut
- Optional: coaja de lamaie/portocala/o mana de fructe
Am separat albusurile de galbenusuri. Am batut albusurile spuma tare, impreuna cu praful de sare si zeama de lamaie.
Intr-un bol mai mare am transformat galbenusurile, zaharul si vanilia intr-o crema densa si deschisa la culoare.
Am turnat untul in fir subtire deasupra galbenusurilor. Am cernut faina si am razuit coaja de lamaie/portocala(daca se foloseste). Am adaugat laptele si l-am incorporat usor pentru a nu scoate aerul din galbenusuri. Untul l-am incorporat cu ajutorul mixerului, apoi am trecut la spatula.
In cele din urma adaugat spuma de albusuri peste compozitia galbenusurilor si am omogenizat cu grija pentru a pastra aerul. In felul acesta obtinem pandispanul.
Compozitia rezultata este lichida, dar nu va faceti griji, pentru ca asa trebuie sa fie.
Am turnat lichidul intr-o tava de 25×25, dar merge si in forma de chec. Am pus tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 50-60 de minute. Prajitura trebuie sa fie bine coapta si rumena deasupra. Daca vi se pare ca centrul ei este inca lichid, atunci inseamna ca aceasta trebuie sa mai stea in cuptor.
Va dau un sfat. Nu folositi forme detasabile pentru ca riscati sa va curga compozitia din ea. Asa am patit eu din cauza faptului ca se lucreaza cu o compozitie lichida. Mai bine folositi o tava rotunda sau chiar una de chec, daca nu aveti o tava patrata sau dreptunghiulara de dimensiuni mici.
Am scos prajitura din cuptor si am lasat-o sa se raceasca complet, apoi am pus-o in frigider pentru macar 3, 4 ore. E greu cu asteptatul, dar merita. Crema de vanilie se intareste mai bine si prajitura e mai delicioasa.
Prajiturile din poza sunt taiate imediat dupa racirea prajiturii, fara a mai sta la frigider. 😀 De aceea feliile nu sunt perfecte, pentru ca de aceasta data nu am mai avut rabdare.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!