08 aug. Reteta de papanasi prajiti cu branza
Reteta de papanasi prajiti cu branza
Papanasii prajiti cu branza si serviti cu smantana si dulceata fac parte din deserturile copilariei. Aceste gogosi pufoase si aromate erau adesea pregatite de mama sau de bunica, iar eu eram in peisaj doar pentru a devora cat mai multe dintre ele.
Acest desert mi-a ramas drag, dar il pregatesc extrem de rar. In ultimile saptamani gandul mi-a tot alunecat spre acesti papanasi deliciosi, scaldati in smantana si dulceata de afine. Si cum nu te poti pune cu poftele, am plecat rapid la piata sa cumpar branza si smantana.
Branza trebuie sa fie buna, proaspata si cat mai uscata, pentru ca astfel nu va absorbi multa faina si papanasii vor fi pufosi. In cazul in care branza este umeda, cantitatea de faina folosita va creste, iar papanasii vor fi mai tari.
Reteta papanasilor e simpla si se pregateste rapid.
Ingrediente se mod de preparare pentru reteta de papanasi prajiti cu branza:
- 500 gr de branza de vaci
- 2 oua
- 60 gr de zahar
- Coaja unei lamai bio
- Esenta de vanilie
- 1 varf de cutit de sare
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura rasa de gris (optional)
- 320-350 gr de faina (in functie de branza si oua)
- Ulei pentru prajit
- Smantana sau iaurt pentru servit
- Dulceata sau gem pentru servit
Intr-un bol am amestecat branza de vaci cu cele doua oua, cu zaharul, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si sarea. Cu ajutorul unei fruculite am pisat branza fin si am omogenizat ingredientele. Am adaugat apoi faina, praful de copt si grisul. Am framantat aluatul, apoi l-am acoperit si l-am lasat cel putin 30 de minute la frigider. In timpul acesta faina si grisul vor mai absorbi umiditatea.
Dupa ce am scos aluatul din frigider mi-am uns mainile cu ulei si am impartit aluatul in 8 bile mari si 8 bile mici. Bilele mari le-am aplatizat si cu ajutorul degetului am facut o gaura in mijlocul lor. In felul acesta am dat forma papanasilor. Bilele cele mici le-am rotunjit bine, pentru ca ele vor fi varful desertului.
Am incins ulei intr-o tigaie si am prajit papanasii aprox. 4 minute intorcandu-i pe ambele parti, sau pana acestia devin aurii. I-am scos pe servetele de bucatarie pentru a scapa de excesul de ulei, apoi am servit papanasii cu smantana si dulceata de afine din abundenta.
Papanasii au fost pufosi, usor crocanti la exterior si absolut deliciosi!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!