Reteta de tort Sacher sau Sachertorte

Reteta de tort Sacher sau Sachertorte

Reteta de tort Sacher sau Sachertorte

Sachertorte – un desert vienez fin, elegant si simplu. Dar pe cat de simplu, pe atat de delicios.

Tortul Sacher este alcatuit dintr-un blat umed la care nu se adauga agent de crestere, taiat in doua si umplut cu gem de caise. Acest tort este imbracat mai intai cu un strat de gem, apoi cu un strat generos de glazura de ciocolata.

Poate parea un desert prea simplu si deloc atractiv, dar va asigur ca nu este asa. Cu toate ca nu are ca umplutura vreo crema, acest desert este atat de fin si delicios, incat poate provoca dependenta.

Ingrediente si mod de preparare pentru tort Sacher sau Sachertorte – reteta originala:

Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua la temperatura camerei
  • 150 gr de unt gras la temperatura camerei
  • 100 gr de zahar pudra
  • 100 gr de zahar tos
  • 150 gr de ciocolata neagra de buna calitate
  • Esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150 gr de faina

Ingrediente pentru gemul de caise:

  • 500 gr de caise
  • 120 gr de zahar
  • 50 ml de apa
  • 2 linguri cu suc de lamaie

Sau puteti folosi 250- 300 de gr de gem deja facut.

Ingrediente pentru glazura:

  • 150 gr de zahar (eu am folosit miere de salcam)
  • 100 ml de apa
  • 180 gr de ciocolata neagra de calitate buna

Mod de preparare pentru blat:

Prima data am separat albusurile de galbenusuri, apoi am topit ciocolata pe baie de aburi.

Intr-un bol am adaugat untul si l-am mixat pana a devenit pufos, apoi am adaugat zaharul pudra si vanilia si am continuat sa mixez pana totul a fost bine incorporat. Am adaugat apoi pe rand cate un galbenus, mixand bine dupa fiecare. Am turnat ciocolata usor racita si am incorporat-o.

Intr-un bol separat am batut albusurile cu un praf de sare si cand au devenit spumoase am adaugat zaharul tos. Am continuat sa mixez pana am obtinut o spuma tare si lucioasa.

Cu ajutorul unei spatule am incorporat albusurile in compozitia de unt, galbenusuri si cioclata cu miscari circulare si largi. La final am adaugat faina cernuta. Am incorporat-o si pe aceasta tot cu miscari largi si usoare, pentru a avea o compozitie aerata.

Cantitatea aceasta este perfecta pentru o tava de 25 de cm in diametru. Eu am folosit o forma de 20 cm si una mai mica de 10 cm.

Am tapetat formele cu unt, apoi cu foaie de copt atat pe margini, cat si la baza. Am umplut 3/4 din tavi si le-am copt in cuptorul preincalzit timp de 45 de minute, la 175 de gr Celsius.

Mod de preparare pentru gem:

Am spalat bine caisele si le-am curatat de samburi, apoi am taiat fiecare jumatate in 4. Le-am pus intr-o oala impreuna cu zaharul, apa si zeama de lamaie. Am fiert gemul aproximativ 20 de minute. L-am lasat sa se raceasca putin, apoi l-am strecurat printr-o sita deasa.

Cand blatul a fost gata, l-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar, apoi l-am taiat pe jumatate si l-am umplut cu gem. Am turnat gem si deasupra si pe margini. Am lasat tortul sa absoarba gemul vreo 20 de minute, cat eu am facut glazura si cat aceasta s-a racit putin.

Atentie! Gemul trebuie sa fie cald atunci cand este turnat pe blat. Daca folositi gem la borcan, incalziti-l, apoi treceti-l prin sita.

Eu am intors tortul invers, adica am folosit blatul de sus(cel mai putin perfect) ca baza, apoi am pus blatul de jos(intors cu partea fina in sus) deasupa. In felul acesta am obtinut o glazura perfecta.

Glazura tortului:

Dupa cum am spus, eu am ales sa folosesc miere in locul zaharului. Am pus mierea(sau zaharul), apa si ciocolata pe foc si am fiert aproximativ 4, 5 minute, amestecand din cand in cand.

Am lasat glazura sa se raceasca pentru cateva minute, apoi am turnat-o deasupra tortului. O sa se creeze putina mizerie in bucatarie, asa ca ar fi bine sa glazurati tortul pe un gratar, iar dedesubt sa puneti o alta tava.

Glazurati tortul printr-o miscare circulara, turnand glazura in centrul lui si lasand-o sa cada si pe margini. Nu interveniti cu spatula sau cu alte ustensile, caci veti lasa urme. Pentru mine glazura aceasta a fost destula pentru ambele torturi, iar excesul curs pe margini l-am recuperat pentru a-l folosi in alte retete.

Am lasat tortul sa se odihneasca timp de cateva ore, apoi l-am taiat.

Va recomand cu drag acest tort. Este simplu, dar cu mult gust.

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food! 🙂



error: Content is protected !!