Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Samosas cu cartofi si mazare – aperitiv indian popular

Samosas cu cartofi si mazare – aperitiv indian popular

In orice restaurant indian ati merge, samosas apare in meniu ca un aperitiv insotit de diferite sosuri: dulci, dulci – acrisoare sau picante. De cele mai multe ori varianta vegetariana este umpluta cu cartofi si mazare, asezonata cu multe condimente, invelita intr-un aluat dens si prajita in ulei. Fiecare zona din India are particularitatile ei si fiecare familie are secretele ei, asadar umplutura si mirodeniile folosite pot fi diferita.

Reteta de samosas pe care v-o propun astazi este ca la mama soacra acasa.

Ingrediente pentru samosas cu cartofi si mazare – aperitiv indian popular:

Ingrediente pentru aluat:

  • 450 gr de faina alba
  • 150 gr de tarate sau faina integrala
  • 1 lingurita de sare
  • 100 ml de ulei
  • 225 ml de apa
  • Optional: 1 lingurita de ajwain seminte

Eu am folosit un amestec de faina alba si tarate pentru ca mi-am dorit un aluat mai dens si un rezultat mai crocant. Puteti folosi doar faina alba.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg de cartofi
  • 150 gr de mazare fiarta
  • 100 gr de alune coapte
  • 1 lingura de seminte de chimion
  • 5 catei de usturoi
  • 2-3 cm de ghimbir
  • 1 ardei chili
  • 1 lingurita de garam masala
  • 1/2 lingurita de coriandru macinat
  • 1 lingurita de turmeric
  • Sare dupa gust
  • Sucul de la o lamaie
  • 1 legatura de coriandru sau patrunjel proaspat

Am inceput cu aluatul si am amestecat fainilie cu sarea, apoi am incorporat apa si uleiul. Am obtinut un aluat tare pe care l-am framantat putin, apoi l-am invelit in folie alimentara si l-am lasat in frigider cat m-am ocupat de umplutura.

Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Pentru umplutura:

Am fiert cartofii in coaja, apoi i-am curatat si zdrobit intre degete. Am lasat unele bucati mai mari, altele mai mici. Cu ajutorul mojarului am transformat ghimbirul si usturoiul intr-o pasta. Ardeiul chili l-am tocat marunt, la fel am facut si cu coriandrul proaspat. Am pregatit si restul condimentelor pentru ca sa le am la indemana.

Intr-o tigaie incinsa am adaugat 3 linguri cu ulei de floarea soarelui si am aruncat inauntru semintele de chimion. Le-am lasat sa isi elibereze aromele cateva secunde, apoi am adaugat pasta obtinuta prin zdrobirea usturoiului si a ghimbirului. Am adaugat si ardeiul chili. Am amestecat ca sa nu se arda si dupa vreo 30 de secunde am adaugat cartofii fierti si zdrobiti. Dupa ce cartofii au facut cunostinta cu aromele din tigaie, am adaugat condimentele( garam masala, corinadru, turmeric, sare). Dupa cateva minute am adaugat mazarea si alunele, am mai lasat cinci minute pe foc si am inchis. Am transferat amestecul intr-un bol si deasupra am turnat zeama de lamaie si coriandrul proaspat.

Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Coriandul proaspat nu este agreat de toata lumea, asa ca el poate fi inlocuit cu pantrunjel. Referitor la condimente, adaugati dupa gust. Pentru cei obisnuiti cu aromele orientale sunt sigura ca nu vor fi probleme, insa daca nu sunteti obisnuit, adaugati cate putin si completati dupa gust.

 

Cum asamblam samosas cu cartofi si mazare – aperitiv indian popular:

Am scos aluatul din frigider si am rupt cate o bucata. (Puteti face samosas de orice dimensiune doriti.) Am rulat bucata de aluat intr-un oval si am taiat-o pe jumatate. Am unit cele doua colturi ale aluatului si am sigilat bine cu degetele. Am obtinut un con pe care l-am umplut cu amestecul de cartofi. Am adus deasupra bucata de aluat ramasa. In imaginile de mai jos puteti vedea procesul si rezultatul final.

Am umplut toate bucatile de aluat si apoi am prajit aperitivele indiene intr-o tigaie in care am adaugat jumatate de cana cu ulei. Puteti sa adaugati ulei mai mult, dar mie mi s-a parut destul. Am prajit samosas pe toate partile, apoi cand acestea au devenit aurii le-am scos pe servetele absorbante.

Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Noi am servit aceste samosas alaturi de doua sosuri delicioase. Unul din menta si celalalt din rosii. Mai jos va las ingredientele si modul de preparare, in cazul in care doriti sa le incercati.

Chutney de menta:

  • 1 legatura de menta proaspata
  • 1/2 ardei iute
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 cm de ghimbir
  • Sare si piper dupa gust

Toate ingredientele se piseaza ori in mojar, ori intr-un blender. Se adauga si cateva linguri de apa.

Chutney de rosii:

  • 1 rosie mare
  • 1/2 de ceapa rosie
  • 1 catel de usturoi
  • 1 cm de ghimbir
  • 1 ardei iute
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • Sare dupa gust

Toate ingredientele le-am mixat cu ajutorul unei blender pana au devenit un sos cremos.

Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Asa arata platoul nostru cu samosas cu cartofi si mazare – aperitiv indian popular

Samosas cu cartofi si mazare - aperitiv indian popular

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebookinstagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!

 

Reteta de post, vegan



error: Content is protected !!