
05 mart. Sarmale cu ciuperci invelite in varza acra – de post
Sarmale cu ciuperci invelite in varza acra – de post
Fiecare gospodina are propria reteta de sarmale. Asa cum a invatat-o de la mama sau de la bunica. La noi in familie sarmalele se fac cu multa ceapa. Imi aduc aminte ca pe vremea cand eram copil, sarmalele erau munca in echipa. Mama pregatea umplutura si varza, iar noi o ajutam mereu la impaturit. Mama facea niste sarmale minuscule si ca sa te saturi trebuia sa mananci vreo 15. Noi pe langa ea, invarteam sarmalele asa cum puteam si cateodata eu ii dadeam mamei mai mult de lucru in loc sa o ajut.
Pe vremea aceea mi se parea ca daca stii sa faci sarmale si poti sa le impaturesti bine…stii multe! Ma gandeam cu groaza ca o sa cresc si asta o sa ma astepte si pe mine, impaturitul sarmalelor. Desi terminam treaba destul de repede, mie mi se parea ca timpul sta in loc si ca treaba nu se mai termina niciodata. Cand am mai crescut, ma bucuram ca am de scris teme sau de invatat si eram scutita de la munca grea. Acum imi vine sa rad cand ma gandesc, pentru ca a ajuns sa imi placa sa fac sarmale si sa le impaturesc. Bineinteles ca eu nu am facut niciodata cantitati foarte mari, asa cum faceau mama sau bunica.
Reteta de sarmale e usoara. E nevoie de o varza murata buna, cu foi subtiri si fine. Eu mai nimeresc cate o varza cu nervuri mai proeminente si tai din frunze doar partea fina. Restul de foi si cotoare nu se arunca, ci le toc si captusesc fundul vasului in care fierb sau coc sarmalele.
Ingrediente pentru sarmale cu ciuperci invelite in varza acra – de post:
- O varza acra
- 250 gr de orez cu bobul rotund
- 500 gr de ciuperci proaspete
- 500 gr de ceapa
- 2 morcovi
- 2 legaturi de marar proaspat
- 1 lingurita de marar uscat
- Cimbru uscat
- 1 lingura de pasta/bulion de rosii
- 2-3 foi de dafin
- Sare si piper
- O cana de suc de rosii
- Ulei de floarea soarelui
Mod de preparare pentru sarmale cu ciuperci invelite in varza acra – de post:
Am pregatit mai intai varza. I-am scos cotorul si am clatit frunzele. Pentru ca mie mi s-au parut ca sunt putin cam sarate si acre le-am lasat jumatate de ora intr-un lighean cu apa. Le-am stors usor, punandu-le intr-o sita si presandu-le.
Cat varza a stat in ligheanul cu apa, eu am pregatit umplutura. Am spalat si tocat ciupercile si ceapa. Morcovul l-am dat pe razatoare si am spalat orezul in cateva ape.
Intr-o tigaie incapatoare am pus cateva linguri de ulei, ceapa tocata fin si putina sare. Cand aceasta a devenit translucida, am pus si morcovul. Dupa vreo cinci minute am pus in tigaie ciupercile, putin cimbru uscat si mararul uscat. Am asteptat pana s-au gatit ciupercile si am amestecat o lingura de pasta de rosii in compozitie. Am adaugat orezul si am mai lasat tigaia pe foc vreo doua-trei minute. Orezul nu trebuie sa se gateasca, ci sa fie amestecat bine cu restul ingredientelor si sa prinda aroma lor.
Am oprit focul, am turnat compozitia intr-un bol si am adaugat la ea sare, piper si o legatura de marar proaspat. Daca varza este mai sarata, nu adaugati multa sare in umplutura. Cat compozitia s-a mai racit, eu am taiat varza. Fiecare frunza am taiat-o in 4-6 bucati, in functie de cat de mare a fost frunza.
Cum impaturim sarmalele?
Puteti sa rulati sarmalele in frunza de varza si apoi sa indesati capetele inauntru sau sa aduceti marginile deasupra umpluturii si sa rulati, asa cum vedeti in imagini.
Sarmalele le faceti de ce dimendiune doriti. Eu le-am facut mai micute si in total mi-au iesit aproximativ 60 de sarmale. Cotoarele si frunzele pe care nu le-am folosit, le-am tocat si am captusit cu ele fundul oalei. Am inceput apoi sa aranjez sarmalele.
Dupa ce am terminat de aranjat primul rand de sarmale am pus deasupra o foaie de dafin, cateva crengute de marar proaspat, putin cimbru uscat, putin piper macinat si o lingura de ulei. Pentru ca mi-a ramas varza destula, am tocat si am pus si intre straturi cateva fasii de varza tocata. Deasupra am pus jumatate de cana de suc de rosii. Am aranjat si al doilea strat si am adaugat din nou condimente, varza, ulei si suc de rosii. Pentru ultimul strat nu mi-au mai ramas decat vreo 12 sarmale. Am adaugat restul de varza tocata, frunza de dafin, cateva crengute de marar, cimbru uscat si o lingura de ulei. Nu am mai agaugat suc de rosii, am adaugat apa cat sa ajunga la nivelul sarmalelor.
Sarmalele le puteti fierbe pe aragaz sau in cuptor. Eu le-am pus la fiert pe aragaz pana s-a incins cuptorul si dupa ce au inceput sa fiarba le-am bagat in cuptor, unde au fiert domol, la foc mic vreo 2-3 ore.
Ce miros incredibil a inundat toata casa. Un miros si o aroma care ma poarta de fiecare data in trecut, in copilarie, cand stateam pe soba bunicii unde era cald si bine, cu o farfurie plina de sarmale in fata.
Asa arata sarmalele mele scoase din cuptor. Rumene si frumoase.
Daca aveti si o bucata de mamaliga pentru aceste sarmale, nu mai e nevoie de nimic altceva. Sa avem pofta!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan