Sos de rosii

Sos de rosii – Cum sa faci un sos de rosii delicios

Sos de rosii – Cum sa faci un sos de rosii delicios acasa?!

O reteta buna de sos de rosii trebuie sa existe in fiecare familie. Acesta poate fi folosit la orice. Eu folosesc sosul de rosii la pizza, paste, lasagna, ca sos pentru chiftele, pentru curry, ca baza pentru supe, tocane si lista poate continua. Imi place foarte mult acest sos pentru ca are o aroma deosebita oferita de toate legumele si condimentele folosite. Cateodata prajesc o felie de paine, o stropesc cu putin ulei de masline si pun deasupra doua linguri de sos. Va spun sincer, e delicios!

Ingrediente si mod de preparare pentru sos de rosii:

  • 1 kg de rosii
  • 7-8 catei de usturoi
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi medii
  • 2 tije de apio
  • 50 gr de telina
  • o lingurita de oregao
  • o lingurita de cimbru
  • o mana de busuioc proaspat sau o lingurita de busuioc uscat
  • sare si piper dupa gust

Cel mai bun rezultat l-am obtinut cu rosii proaspete, dulci si aromate din gradina. Totusi, nu mereu am la dispozitie astfel de rosii, asa ca se pot folosi rosii congelate, conserve de rosii, sau rosii cumparate(desi in perioada asta a anului, nu prea au gust).

Am spalat si curatat ceapa, usturoiul, morcovii, telina si tijele de apio, le-am taiat in bucati mari si le-am pus intr-o oala cu doua – trei linguri de ulei si o lingurita de sare. Dupa vreo doua minute am pus condimentele, un sfert de cana cu apa si capacul deasupra. Am lasat legumele sa se inabuseasca, verificandu-le din cand in cand. Dupa aproximativ 15 minute am adaugat rosiile curatate si tocate, trei cani cu apa si am lasat sosul sa fiarba la foc mic intre 40 de minute si o ora. In acest timp sosul s-a ingrosat frumos. Dupa o ora am inchis focul, am condimentat cu sare si piper si l-am transformat intr-un sos fin cu ajutorul blenderului vertical.

Daca vreti un sos mai fin, puteti sa il treceti printr-o sita fina.

Daca doriti un sos rustic, tocati marunt toate legumele de la inceput si nu le mai dati la blender.

Acest sos de rosii l-am folosit pentru niste chiftele foarte bune din ciuperci si pentru o portie de gnocchi! A mers de minute cu ambele!

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!