25 feb. Supa crema de dovleac – reteta de post
Supa crema de dovleac – reteta de post
Supa crema de dovleac am mancat pentru prima oara acum multi ani, la sora mea. Eram in vizita si m-a servit cu o supa pe care nu aveam sa o uit de atunci inainte. Mi-a placut mult, si ce nu este de placut la aceasta supa delicioasa? Este plina de aroma, este cremoasa si imi amintesc ca pe atunci am numit-o „pansament pentru stomac”! :)) Am numit-o asa pentru ca am simtit ca oricare ar fi starea mea, aceasta supa m-ar putea ajuta!
Sunt multe metode de preparare a acestei supe, aceasta este una dintre retetele pe care le folosesc eu:
Ingrediente si mod de preparare pentru supa crema de dovleac – reteta de post:
- Un dovleac placintar de aproximativ 1 kg (al meu a cantarit cu putin peste 1 kg)
- O ceapa mare
- Jumatate de praz
- 4 catei de usturoi
- Un cartof
- Un morcov mic
- O bucata de telina (aprox 50-60 gr)
- O legatura de patrunjel
- O crengura de rozmarin proaspat sau 1/2 de lingurita uscat
- 1/2 lingurita de coriandru macinat
- 1 – 1,5 l de apa
- Sare, piper dupa gust
- Optional: pudra chili
Dovleacul l-am curatat si l-am taiat in cubulete. L-am amestecat cu o lingura de ulei de masline, jumatate de lingurita de coriandru, jumatate de lingurita de chil, o crenuta de rozmarin si l-am pus in cuptor sa se coaca. Puteti sa coaceti dovleacul si intreg, sau taiat in jumatate, dar va lua mai mult timp. La mine a durat 25 de minute ca dovleacul sa fie bine copt.
Cat timp dovleacul s-a rumenit in cuptor, am tocat ceapa, usturoiul, prazul, cartoful, morcovul, telina si legatura de patrunjel. Le-am pus pe toate intr-o oala impreuna cu doua linguri de ulei si jumatate de cana cu apa. Le-am lasat sa se caleasca pana am scos dovleacul din cuptor, apoi am adaugat si dovleacul in oala si am completat cu un litru de apa. Puteti sa folositi mai multa apa, dar eu prefer o supa mai groasa, mai cremoasa.
Am lasat sa fiarba impreuna cam 10 minute si am condimentat cu sare si piper, apoi am stins focul si am lasat supa sa se raceasca putin. Cand s-a mai racit am transformat supa intr-o crema cu ajutorul blenderului vertical.
Supa crema de dovleac poate fi servita alaturi de crutoane sau bruschete cu usturoi si cimbru/oregano. Merge de minune pe vremea aceasta rece.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan