
07 apr. Tort cu afine si migdale
Cu doua luni inainte de ziua ei Eva mi-a zis clar ca isi doreste un tort cu afine si migdale, care sa fie colorat mov. Ei ii plac afinele inca de cand era bebelus, asa ca nu a fost o alegere grea pentru ea.
In ultima vreme nu imi prea plac lucrurile complicate in bucatarie, asa ca nu m-am chinuit sa fac un tort cu creme fitoase, cu glazuri complexe sau alte nebunii. Am mers pe ce stiam ca e bun si ca imi iese. Fac prajitura cu afine si faina de migdale de multi ani, asa ca am hotarat ca aceasta sa se transforme in blatul pentru tort, iar crema am facut-o cat de simplu s-a putut.
Cu toate astea…tot am uitat sa pun praf de copt in primul blat si l-am rupt pe al doilea. Ca doar asa se intampla cand iti doresti sa faci ceva frumos si bun pentru o ocazie deosebita. :))
Tortul e dupa gustul nostru, adica cu o cantitate redusa de zahar. Voi o puteti modifica in functie de cat de dulce mancati. Totusi fiind un tort homemade pentru un copil, eu am considerat ca nu trebuie facut prea dulce. Pot sa va zic ca au gustat si altii si au fost chiar incantati de gust, neconsiderand ca mai trebuie zahar.
Blaturile le-am copt separat. Initial am vrut sa fac 3 blaturi, dar m-am oprit la 2, caci nu voiam sa fie un tort prea mare. Mai jos va las cantitatea pentru un singur blat, voi decideti cate blaturi veti coace.
Ingrediente pentru un singur blat:
- 100 gr de unt topit
- 40 gr de zahar nerafinat
- 1 varf de lingurita de pudra de vanilie
- 1 picatura de ulei esential de lamaie sau putina coaja de la o lamaie netratata – optional
- 2 oua la temperatura camerei
- 100 gr de faina de migdale
- 50 gr de faina de grau
- 10 gr de fulgi de cocos
- 1 lingurita de praf de copt
- 100 gr de afine
Ingrediente pentru crema:
- 500 gr de mascarpone
- 500 gr de smantana pentru frisca
- 2 picaturi de ulei esential de lamaie
- 1 varf de pudra de vanilie
- 80 -100 ml de sirop de artar
Ingrediente pentru gemul de afine:
- 300 gr de afine de padure pentru o culoare intensa
- 3 linguri de zahar nerafinat
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- 1 lingura de amidon de tapioca
- 10 gr de agar agar
Mod de preparare pentru tort cu afine si migdale:
Eu am facut prima data gemul de afine, pentru ca am vrut sa aiba timp sa se raceasca. Am folosit afine congelate, de padure. Cele de cultura nu au aceeasi culoare intensa si nici acelasi gust, dar pot fi folosite. Anul trecut nu am gasit afine de padure, asa ca m-am descurcat cu ce era in supermarket.
Am pus afinele intr-o craticioara impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Am fiert timp de 15 minute, apoi am adaugat amidonul amestecat cu putina apa. Pentru a fi sigura ca o sa obtin o crema stabila am hotarat sa adaug si niste gelatina vegetala, asa ca am amestecat 50 ml de apa cu 10 gr de agar agar si am turnat peste gem. Am mai fiert maxim 5 minute si am stins focul. Am lasat gemul la racit. Cand a fost rece l-am blendat intr-o pasta fina.
Blatul tortului:
Intr-un bol am pus untul topit si racit. Am adaugat zaharul, vanilia si uleiul esential de lamaie. Am amestecat bine cu telul, apoi am adaugat cele doua oua. Am mixat bine cu telul, apoi am adaugat faina de migdale, faina de grau, fulgii de cocos si praful de copt. Le-am incorporat cu o spatula si am turnat compozitia intr-o tava de 22 cm, tapetata cu hartie de copt. Am asezat deasupra afinele si am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Ceslius, timp de 20-25 de minute.
Am copt 3 blaturi, dar am ajuns sa folosesc doar 2 pana la urma. Cantitatea de crema este suficienta pentru toate 3 blaturi.
Crema tortului:
Aici nimic mai simplu. Am mixat smantana pentru frisca cu mascarpone, vanilia, uleiul esential de lamaie si siropul de artat. Am obtinut o crema densa, gustoasa si putin dulce. Mi-am dorit sa fie mai fresh, asa ca nu am exagerat cu indulcitorul.
Acum sunt mai multe variante.
Puteti amesteca toata crema asta cu gemul de afine. Initial asta mi-am dorit sa fac, dar m-am temut ca se va diminua mult culoarea, iar Eva a vrut un mov mai intens.
A doua varianta ar fi sa pastrati o parte din gem, pe care sa il puneti intre blaturi. Eventual sa faceti gemul din 500 gr de afine. Ideea asta mi-a venit prea tarziu, cand deja folosisem tot gemul.
A treia varianta, cea pe care am folosit-o eu. Am amestecat gemul cu aprox. 400 gr din crema si am folosit-o doar la exteriorul tortului. Mie mi-a ramas crema mov, pentru ca am folosit doar 2 blaturi in loc de 3.

Montarea tortului cu afine si migdale:
Intr-un inel culinar am adaugat primul blat, apoi jumatate din crema de mascarpone. Am pus al doilea blat si restul cremei. Se adauga si al treilea blat si se lasa la rece. Eu am intins crema cu afine deasupra tortului a doua zi si l-am mai lasat apoi la rece, pana la servire.
Am decorat tortul cu afine proaspete, coaja de lamaie si niste flori din gradinuta noastra de pe terasa.
Imi pare rau ca nu am poze cu procesul sau mai multe poze cu tortul, insa Eva a fost extrem de incantata de el si nu am avut timp sa il pozez. Am vrut sa il refac, insa am primit atatea cereri pentru reteta, incat am decis sa o postez asa.
Singura poza cu sectiunea, datorita prietenei mele dragi care a avut initiativa de a poza felia.

Daca va place reteta si vreti sa fiti la curent si cu alte postari puteti urmari ourdailyfood si pe facebook, instagram sau va puteti abona la newsletter ca sa primiti pe e-mail urmatorul articol.