Tort de morcovi cu crema de branza si caramel

Tort de morcovi cu crema de branza si caramel

Tort de morcovi cu crema de branza si caramel

Cand lumea aude de prajitura sau tort de morcovi de obicei stramba din nas, crezand ca asa ceva nu poate nicidecum sa fie gustos. Cum sa folosesti morcovul la un tort? Ei, cum? Foarte usor! Tortul de morcovi a devenit rapid unul dintre preferatele familiei.

Tortul de morcovi are un blat aromat si o crema usor acrisoara. In blat puteti adauga stafide, ananas, miez de nuca sau migdale macinate, coaja de portocale – il puteti aromatiza dupa preferinta. Crema o puteti face doar din crema de branza, unt si zahar pudra sau lapte condensat, puteti sa o faceti din mascarpone, din frisca si crema de branza. Variante sunt multe. Va las reteta variantei pe care o prefer eu!

Ingrediente pentru tort de morcovi cu crema de branza si caramel:

Ingrediente pentru blat:

  • 4 oua
  • 200 gr de zahar brun
  • 160 ml de ulei de floarea soarelui
  • 60 ml de suc proaspat de portocala
  • Esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 300 gr de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de bicarbonat
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1/4 lingurita de nucsoara
  • 1 lingurita de turmeric
  • 150 gr de nuci macinate
  • 100 gr de stafide
  • 250 gr de morcov ras
  • Coaja unei portocale bio

Ingrediente pentru crema:

  • 200 gr de crema de branza
  • 250 ml frisca
  • 100 gr caramel

Intr-un bol incapator am spart cele 4 oua si le-am mixat cu zaharul pana si-au triplat volumul, apoi am turnat uleiul, sucul de portocale, esenta de vanilie, praful de sare si am mai mixat cateva secunde.

Intr-un bol separat am amestecat faina cu praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara, si turmericul. Turmericul l-am folosit pentru a obtine o culoare mai vibranta, acesta nu influenteaza gustul blatului. Puteti sa evitati folosirea lui daca doriti. Am turnat amestecul de faina peste cel de oua si cu ajutorul unei spatule le-am amestecat.

In compozitia blatului am incorporat nucile macinate, stafidele, morcovul ras si coaja de portocala. Am impartit compozitia in doua parti egale si le-am copt in doua forme separate. Formele pe care le-am folosit au diamentrul de 20 cm. Blaturile au avut nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a se coace.

Dupa ce blaturile s-au copt le-am lasat sa se raceasca bine. Puteti sa le coaceti cu o zi inainte, sa le raciti, sa le inveliti in folie de plastic si sa le puneti in frigider pana a doua zi. In felul acesta blaturile nu se vor faramita in momentul in care doriti sa le taiati. Taiati blaturile cu un cutit zimtat, pentru paine.

Crema tortului am facut-o astfel:

Am scos frisca din frigider si am batut-o pana a devenit „pufoasa”, apoi am adaugat crema de branza(la temperatura camerei) si caramelul. Am mixat pana s-au omogenizat.

Am taiat fiecare blat in doua si am inceput asamblarea tortului. Am asezat primul blat pe un suport, am adaugat cateva linguri de crema si am intins-o bine. A urmat al doilea blat, crema si tot asa pana am terminat blaturile si crema. Am imbracat si marginile tortului cu putina crema si am finisat cu ajutorul unei spatule.

Pentru decor:

  • 4 biscuiti oreo
  • Cateva capsuni
  • 100 gr de ciocolata alba
  • 1 lingurita de turmeric

Ciocolata alba am topit-o la baie de aburi, apoi am colorat-o cu ajutorul turmericului. Am imbracat capsunele in ciocolata colorata si le-am lasat deoparte pentru ca ciocolata sa aiba timp sa se intareasca.

Dupa ce si tortul s-a odihnit putin timp in frigider l-am ornat cu biscuitii oreo pe care i-am macinat, apoi cu „morcovii” obtinuti cu ajutorul capsunelor.

Rezultatul a fost un tort aromat, cu blaturi fine si o crema tare delicioasa. Pe langa faptul ca tortul este gustos, arata si dragut!

O metoda mai simpla de a orna tortul este de a curata cativa morcovi tinerei pe care sa ii taiati si sa ii folositi la ornarea tortului, alaturi de cateva nuci.

Tort de morcovi cu crema de branza si caramel

Tort de morcovi cu crema de branza si caramel

Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.

Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!



error: Content is protected !!