18 dec. Tort Padurea Neagra de post/vegan
Tort Padurea Neagra de post/vegan
Nu prea ati vazut tortuti pe blogul meu, stiu. Daca va intrebati de ce, va raspund imediat. Nu este din cauza ca nu imi place sa ma joc cu ele, sa le asamblez, sa le decorez. Nu le pregatesc des pentru ca incerc sa evit deserturile unde trebuie sa folosesc multe creme cum ar fi frisca, mascarpone, crema de branza, caramelul si altele. Le pregatesc, dar mai rarut. La sarbatori, evenimente, intalniri, etc.
Pe tortul acesta am pus ochii de mult timp, insa m-am gandit sa il veganizez. Am tot facut probe pentru un blat pufos si pana la urma mi-a reusit, cu mentiunea ca e putin sfaramicios din cauza ca nu contine ou. Nu am vrut sa adaug in blat seminte de in sau chia, asa ca am fost atenta cand l-am feliat(pentru torturile cu diametrul mic). Atunci cand pregatesc acest tort intr-o tava cu diametrul mai mare de 16 cm, coc 3 sau 4 blaturi separate. In felul acesta evit sa le rup la taiere.
Deci blaturile sunt cu cacao, iar umplutura tortului este cu visine. Hai spuneti voi daca nu se potrivesc cele doua. Pe langa cacao si visine, se mai adauga si un strat generos de frisca. Bineinteles ca eu am folosit frisca din cocos si aceasta i-a oferit tortului un plus de savoare. Optional, puteti adauga si un strat de ciocolata. Eu am mai facut asta din cand in cand, dar este delicios si fara.
Treaba e simpla, asa ca va las mai jos reteta si pasii care trebuie urmariti. Sa aveti spor!
Ingrediente si mod de preparare pentru tort Padurea Neagra de post/vegan:
Ingrediente pentru 3-4 blaturi de 22-24 cm. Ies 3 sau 4 blaturi, in functie de cat de subtiri sau groase doriti sa fie blaturile.
- 360 gr de faina
- 40 gr de amidon
- 200 gr de zahar brun
- 60 gr de cacao
- 1/2 lingurita de sare
- 7 gr de praf de copt
- 1 lingurita de bicarbonat stins cu 2 linguri de zeama de lamaie
- 160 ml de ulei
- 400 ml de lapte vegetal sau apa plata/carbogazoasa
- 1 lingura de vanilie
- 160 gr de gem (eu am folosit de capsuni)
Ingrediente pentru umplutura cu visine:
- 400 gr de visine sau cirese fara samburi(eu am folosit congelate)
- 60 gr de zahar brun
- 40 gr de faina de tapioca sau amidon
- 200 ml de suc de visine/cirese
Ingrediente pentru frisca din cocos:
- 600 ml de crema de cocos
- 3-4 linguri de sirop de artar sau zahar pudra
- 1 lingurita vanilie
Pentru decor:
- 150 gr de ciocolata neagra, fara continut de lapte pentru braduti
- 50 gr de ciocolata razuita
Am inceput cu blaturile si am amestecat toate ingredientele uscate intr-un bol, apoi le-am adaugat si pe cele umede si le-am incorporat. De obicei eu impart ingredientele la 3 sau la 4 si pregatesc cate un blat separat. In felul acesta ma asigur ca acestea sunt egale. Daca nu vreti sa va complicati, incercati sa divizati compozitia in 3, 4 parti egale. Coaceti blaturile la 170 de grade Celsius pentru 25 – 30 de minute, sau pana ce o scobitoare introdusa in mijloc iese curata.
Lasati blaturile sa se raceasca bine inainte de a le umple. Dupa ce blaturile se racesc, eu le infoliez si le introduc in frigider pana a doua zi. Bineinteles ca ele pot fi umplute imediat dupa ce se racesc.
Pentru umplutura de visine am amestecat toate ingredientele intr-o cratita si le-am pus pe foc. Am amestecat cu o spatula si dupa ce amestecul a inceput sa fiarba si sa se ingroase, am stins focul si am lasat visinele sa se raceasca de tot. Inainte de a pregati umplutura, am ales vreo 10 visine mai frumoase si le-am pastrat pentru decor. Le-am decongelat si le-am asezat pe servetele absorbante pentru a extrage surplusul de umezeala.
Pentru frisca de cocos va las instructiunile aici:
Pentru decorul tortului am topit 150 de gr de ciocolata si am pus-o intr-o punga mai groasa. Am taiat putin din coltul pungii si am desenat pe o hartie de copt niste braduti. Am lasat ciocolata sa se raceasca, apoi am folosit ornamentele. Am mai folosit 50 de gr de ciocolata data pe razatoarea mica, pentru a acoperi tortul.
Asamblarea tortului:
Am asamblat tortul a doua zi, dupa ce blaturile si umplutura de visine s-au racit, iar bradutii de ciocolata au fost gata de folosire.
Eu am copt 3 blaturi. Acestea pot fi insiropate sau nu. Daca alegeti sa le insiropati, o puteti face cu suc de visina. Daca blaturile nu sunt drepte, ci putin bombate in partea de sus, puteti retusa cu un cutit.
Am divizat frisca in 3 parti. Doua de 150 de gr pentru umplutura si una de 300 de gr pentru imbracatul tortului. Am impartit visinele in 2 parti egale.
Am asezat primul blat pe un suport de tort. Am asezat o parte din frisca, apoi visinele. Am pus un nou blat, frisca si visine, apoi ultimul blat.
O alta optiune este sa amestecati umputura de visine cu frisca(cele 300 de grame pentru umplutura) si sa umpleti tortul cu acest amestec.
Am imbracat tortul intr-un strat subtire de frisca si l-am lasat sa stea in frigider pentru 30-40 de minute. In felul acesta ma asigur ca toate firmiturile tortului sunt bine tinute de acel strat si nu le voi vedea in stratul final.
Dupa ce acel strat fin s-a racit si intarit, am finisat tortul cu restul de frisca. Am asezat si bradutii, visinele pastrate si ciocolata rasa. Bineinteles ca il puteti decora diferit.
Asa arata tortul meu la final. Va arat si o sectiune, dar a unui tort mult mai mic, de numai 11 cm in diametru.
Incercati acest tort Padurea Neagra de post/vegan si spuneti-mi cum vi s-a parut.
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!