26 apr. Unt de caju facut in casa
Unt de caju facut in casa
De curiozitate v-ati uitat vreodata cat costa un borcan cu unt de caju, migdale sau alte nuci si alune?Dar la eticheta v-ati uitat? Eu da! Majoritatea etichetelor sunt pline de uleiuri, agenti de ingrosare si alte prostii, iar procentul de caju e undeva sub 40%. Pretul in schimb…e mare.
Bineinteles ca sunt si produse bune, calitative, cu etichete curate si care isi merita fiecare banut.
De cand o am pe Eva sunt muuult mai atenta la produsele pe care le cumpar si incerc sa fac in casa ceea ce se poate. Laptele vegetal, branza de vaca, unturile din nuci sunt lucruri usor de facut acasa.
Pentru untul de caju e nevoie de un singur ingredient, de caju. Atat! Bineinteles ca puteti adauga sare sau miere, cacao sau carob, vanilie sau alte arome. Eu il prefer simplu. Il folosesc ca umplutura pentru clatite, topping pentru pancakes, waffles sau orice alta prajitura, il ung pe paine sau il servesc cu fructe.
Eu fac o cantitate mica de unt si pregatesc proaspat oridecate ori e nevoie.
Ingrediente si mod de preparare pentru unt de caju facut in casa:
- 100 gr de caju
- Eu am folosit si cateva linguri cu apa, pentru ca era prea vascos pentru Eva
- Optional puteti indulci sau sara untul. Il puteti aromatiza cu cacao, carob, vanilie, etc
Am tostat nucile caju timp de aproximativ 10 minute intr-o tigaie la foc mic spre mediu. Preferabil e sa faceti asta in cuptor, dar nu mi-a venit sa incalzesc casa doar pentru o mana de caju.
Am lasat nucile caju sa se raceasca, apoi le-am pus in vasul robotului de bucatarie si am inceput treaba. De mentionat este ca robotul de bucatarie trebuie sa fie ceva mai puternic. Al meu are 1000 de wati si face treaba buna. Eu sunt multumita.
In cateva secunde nucile mele au fost transformate intr-o pudra foarte fina. Am mai mixat cateva secunde si nucile deja au inceput sa elibereze uleiurile naturale. Am oprit din nou robotul si i-am curatat peretii cu ajutorul unei spatule. Am mai mixat pana a aratat asa. Deja era fin si gustos, dar mult prea vascos pentru Eva.
Am decis sa il dubtiez cu cateva linguri de apa, pentru a fi usor de mancat si de ea. Am adaugat prima data doua linguri, am mixat, apoi am hotarat ca mai pot adauga doua, trei linguri.
Asa a fost consistenta finala care m-a multumit.
Reteta am salvat-o si pe Instagram in repere. Acolo postez mai des retete pas cu pas. Daca doriti sa fiti la curent, dati un follow. Aici ma gasiti: https://www.instagram.com/ourdailyfood.ro/?hl=en
Pentru mai multe retete va puteti inscrie si pe grupul de diversificare:
https://www.facebook.com/groups/2330598313870897/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.