05 feb. Ananas umplut cu orez si legume – reteta vegana
Ananas umplut cu orez si legume – reteta vegana
Din pachetul cu bunatati primit de la GoVeggie mi-au atras atentia in mod deosebit trei produse. Primul dintre ele a fost sacosa din bumbac pe care o ador, pentru ca am o colectie frumoasa de astfel de sacose. Ele sunt prietenele mele si impreuna mergem la cumparaturi de fiecare data.
Al doilea produs a fost conserva de jackfruit din care am pregatit un burger delicios – pe care daca aveti putina rabdare o sa vi-l prezint cu mare drag.
Al treilea a fost ananasul proaspat si parfumat. Imediat ce l-am vazut, mi s-a conturat clar ideea a ce urma sa gatesc: ananas umplut cu orez si legume.
Pe langa ananasul proaspat, cei de la goveggie mai au o gramada de fructe si legume bio, exotice. In pachetul meu se mai aflau ghimbir, lemongrass si turmeric proaspete, asa ca ideea mea de ananas umplut a prins imediat o tenta exotica.
Ananasul umplut cu orez si legume l-am pregatit rapid si a fost o idee excelenta pentru pranz. Va provoc sa il incercati, mai ales daca va plac combinatiile putin mai indraznete.
Si la cat de frumos arata, cred ca orice masa prinde culoare cu acest preparat. Puteti sa il pregatiti pentru petreceri, zile de nastere sau alte momente de sarbatoare.
Ingrediente necesare pentru ananas umplut cu orez si legume – reteta vegana:
- 1 ananas
- 150 gr de orez basmati
- 3 catei de usturoi
- 1 cm de ghimbir
- 1 radacina de lemongrass
- 1 bucata mica de turmeric proaspat (cat o unghie)
- 1 ceapa
- 60 gr de tofu („Rechin” vegan pe baza de soia si lupin)
- 120 gr de fasole verde
- 1/2 de ardei kapia
- 1 morcov
- 100 gr de caju
- 1 lingura de sos de soia
Pentru servit:
- Cateva fire de patrunjel proaspat
- 1 ceapa verde
- Zeama de lime
- Optional: 1 ardei iute
Mod de preparare pentru ananas umplut cu orez si legume – reteta vegana:
Am fiert orezul cu o seara inainte. Astfel a avut timp sa se raceasca si boabele nu s-au lipit intre ele.
Cum am gatit orezul:
Am spalat orezul bine, l-am scurs si am adaugat o cantitate dubla de apa. Am pus oala cu orez pe aragaz si l-am lasat sa fiarba la foc mic, cu capacul pus, pana toata apa a disparut, apoi am mai lasat orezul sa se odihneasca sub capac 10 minute. Am luat o furculita si am trecut-o printre boabele de orez pentru a ma asigura ca acestea se vor separa si nu vor ramane lipite intre ele.
Cum am pregatit ananasul:
Am taiat ananasul, cu grija, in doua parti egale. Am folosit un cutit mare, bine ascutit, pentru a imi usura munca. Am crestat pulpa ananasului cu ajutorul cutitului, apoi am apelat la o lingura pentru a o putea scoate. Jumatate din ea am folosit-o in reteta, iar cealata jumatate, recunosc, am mancat-o. Nu am putut sa ma abtin! Probabil o fi fost pofta de femeie insacinata. A fost zemos si aromat.
Cum am gatit legumele:
Am spalat, tocat ingredientele si m-am apucat de gatit. Am scos primele straturi lemnoase ale tijei de lemongrass si am tocat partea frageda.
Intr-o tigaie incapatoare am incins doua linguri de ulei in care am adaugat usturoiul, ghimbirul, radacina de lemongrass si turmericul proaspat – toate tocate fin. Aveti grija atunci cand folositi turmeric proaspat – acesta are o culoare superba, dar pateaza :D. Am lasat aromele sa parfumeze uleiul vreo 30 de secunde, apoi am adaugat ceapa tocata(eu am folosti doua cepe mici. Una rosie si una alba.) si putina sare.
Cand ceapa a devenit translucida, am adaugat „rechinul” vegan pe baza de soia, fasolea verde, ardeiul si morcovul taiate cuburi. Acum depinde de voi cat lasati legumele la gatit. Daca le preferati semi-crude(cum imi plac mie), in 5 minute toata treaba e gata. Daca le vreti gatite de tot, lasati-le mai mult timp pe foc.
Pentru mine 5 minute la foc mediu au fost suficiente, asa ca am adaugat jumatatea ramasa din pulpa ananasului, caju si sosul de soia. Am mai lasat orezul pe foc un minut, apoi am stins si am umplut cojile de ananas.
Am garnisat orezul cu putin patrunjel verde, ceapa verde, cativa stropi de lime si pentru cine prefera (eu, eu), cateva felii de ardei iute.
Sa va mai spun cat de bun a fost? Pai va spun, dar e degeaba daca nu incercati!
La final, va sfatuiesc sa vizitati site-ul celor de la www.GoVeggie.ro pentru ca veti gasi cu siguranta produse dupa placul vostru. Si nu uitati! Oricine comanda pe www.GoVeggie.ro si introduce codul promotional ‘ourdailyfood’, primeste 10% reducere la orice produs. Tot anul!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!