22 ian. Burger de naut cu felii de mango – vegan
Burger de naut cu felii de mango este un burger iesit putin din tipar.
Din totdeauna mi-au placut burgerii. As manca un burger mai mereu, dar din cand in cand mi se face o pofta pe care nu o mai pot ignora si atunci ma apuc de gatit. Imi plac si burgerii cumparati, dar pana acum nu am dat de un burger vegetarian/vegan care sa ma multumeasca in intregime, in care ingredientele sa se complimenteze unul pe celalalt.
Ce imi place la un burger?
Imi place ca are o chifla pufoasa si plina de seminte deasupra, imi place chifteaua pentru ca este rumenita si plina de gust, imi plac sosurile, legumele si muraturile care il completeaza. La urma urmei ce e un burger fara cateva legume proaspete, crocante si fara un sos bun? O simpla chiftea intre doua felii de paine.
Acasa am facut tot felul de chiftele vegetale, din conopida, fasole, ciuperci, linte, diferite combinatii de legume. Toate minunate si gustoase. Pentru acest burger am ales nautul ca baza si cateva legume si condimente care sa ii dea savoare. Pe langa chifteaua delicioasa, am iesit putin din tipar si am adaugat in loc de nelipsita felie de rosie, cateva felii de mango. Au mers exceptional langa chiftea, langa castravele, langa ceapa, langa tot. Stiu, mango e dulce, e fruct…ce cauta intr-un burger, ce cauta langa ceapa, langa o chiftea, etc. Combinatii de dulce-sarat, dulce-picant s-au tot facut si se tot fac, asa ca nu e nimic ciudat la asta. Deci mergem in continuare la prezentarea ingredientelor si a modului de preparare!
Ingrediente pentru burger de naut cu felii de mango:
- 300 gr de naut fiert
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- coaja de la o lamaie
- un morcov
- 2 tije de apio
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de faina
- o lingurita de boia
- jumatate de lingurita de oregano
- jumatate de lingurita de cimbru
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare pentru burger de naut cu felii de mango:
Pentru inceput am tocat ceapa, tijele de apio, am dat pe razatoare morcovul, cateii de usturoi si coaja de lamaie. Nautul l-am zdrobit intre degete. Puteti sa folositi un blender sa il faceti pasta, eu am vrut putina textura, asa ca am ales sa il zdrobesc cu mana. In felul acesta au ramas boabe partial intregi. Am amestecat apoi intr-un bol toate ingredientele, am format chiftele si le-am prajit unele in tigaie si altele pe grill. Puteti coace chiftelele si in cuptor, dar vor iesi mai uscate. Pentru un burger reusit si gustos, eu recomand sa il prajiti in putin ulei.
Din cantitatile acestea mi-au iesit 6 chiftele mari.
Ingrediente necesare pentru burger de naut cu felii de mango:
- chifla vegana cu cartof dulce (reteta o gasiti pe blog, voi lasa si un link mai jos)
- chiftea de naut
- mango
- castravete
- chili
- ceapa rosie
- maioneza vegana din aquafaba (reteta de pe blog, linkul mai jos)
- Optional: zeama de lamaie
Acestea sunt ingredientele pe care le-am folosit eu in construirea burgerului. Sigur ca voi puteti opta pentru salata verde, rosii, muraturi, ketchup sau altele.
Cum am construit burgerul?
Am taiat chifla si am rumenit-o putin pe grill, am uns-o cu maioneza vegana, am asezat o felie de mango, cateva fasii de castravete, chifteaua, zeama de lamaie, rondele de ceapa rosie, pudra de chili si „capacul”.
Asa arata burgerul de astazi. Mango si chili = nebunie de savoare. Va recomand sa folositi un mango bine copt si daca preferati mai mult sos…nu strica cu nimic.
Reteta de chifle o gasiti aici:
Reteta de maioneza vegana din aquafaba o gasiti aici:
http://ourdailyfood.ro/maioneza-vegana-de-post-2-retete-minunate/
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!