13 feb. Burrito vegetarian cu fasole si salsa pico de gallo
Burrito vegetarian cu fasole!
Tot weekendul am stat cu gandul la mancare mexicana si am visat salate, tacos, guacamole, burrito si alte bunatati! Astazi, m-am apuca de treaba si am folosit tot ce am mai gasit prin frigider si camara pentru un burrito gustos! Daca aveti orez ramas, niste fasole pe care nu le mai mananca nimeni, salata, rosii si alte legume, le puteti aseza intr-o lipie si cat ati bate din palme ati pregatit o gustare buna! Eu am pregatit atat orez, cat si couscous, am gatit niste fasole si am facut o salsa din rosii, ceapa si alte minuni. Rezultatul a fost o explozie de savoare si de culoare! O sa aveti nevoie de cateva boluri in care sa asezati toate ingredientele si la final fiecare isi poate construi gustarea dupa placere!
Ingrediente pentru burrito vegetarian cu fasole:
- 5-6 lipii
- 400 gr de fasole fierta
- 1 ceapa mare
- 3-4 catei de usturoi
- 1 rosie mare sau 5 linguri de sos de rosii
- 1/2 lingurita de chili
- 1 lingura de paprika
- 1/2 lingurita de chimen rasnit
- 1/2 lingurita de cimbru
- 1/2 lingurita de oregano
- 150 gr de orez
- 100 gr de couscous
- 1 ardei rosu
- 1 ardei galben
- 1 ardei verde
- Jumatate de salata eisberg
- 1 avocado bine copt
- 100 gr de boabe de porumb fiert
- Salsa pico de gallo pentru care e nevoie de urmatoarele:
- 200 gr de rosii cherry sau 3 rosii roma
- 1 ceapa medie
- 1 catel de usturoi
- 1 ardei iute jalapeno
- 1/2 de legatura de coriandru proaspat sau patrunjel proaspat
- Zeama de la o limeta (lime)
- Sare si piper dupa gust
E o lista mai lunga de ingrediente, dar majoritatea din ele se gasesc in frigiderul oricarei case si va asigur ca intr-o ora ati terminat de pregatit acest burrito vegetarian cu fasole.
Am scris 5-6 lipii pentru ca depinde de marimea lipiilor si de cat de plin vreti sa fie burrito. De asemenea eu am folosit 3 culori de ardei, dar nu este nici o problema daca folositi doar ardei rosu, galben sau verde. Puteti chiar sa omiteti ardeiul.
Mod de preparare pentru burrito vegetarian cu fasole:
Am inceput prin a pune orezul la fiert. Eu am folosit orez basmati. Am spalat orezul, l-am pus intr-o oala si am pus o cantitate de apa dubla fata de cantitatea de orez, adica 300 de ml de apa. Am pornit aragazul la foc mare si cand orezul a inceput sa fiarba, am dat la mic si am pus capacul. Cand am vazut ca in orez nu a mai ramas apa si ca acesta este uscat, am inchis focul, dar am lasat capacul deasupra. A durat aproximativ 15 minute ca orezul sa fie fiert la perfectiune.
Cat orezul a fiert, eu am curatat ceapa si usturoiul si le-am tocat marunt. Le-am pus intr-o tigaie cu doua linguri de ulei si le-am lasat sa se caleasca. Am adaugat cinci linguri de sos de rosii si condimentele(chili, paprika, chimen rasnit, cimbru, oregano, sare si piper). Am lasat cateva minute ca aciditatea rosiilor sa mai dispara si am adaugat fasolea si jumatate de cana cu apa. Fasolea fiind deja fiarta, nu a fost nevoie sa astept mult, ci doar cat sa scada putin, asa ca a fost gata cam in acelasi timp cu orezul.
Am pus si o cana de apa la fiert, am pregatit un bol in care am asezat couscous-ul si am turnat deasupra o lingura de ulei si 200 ml din apa fiarta. Am acoperit bolul si l-am lasat asa timp de 12 minute. Dupa cele 12 minute, am dat cu furculita prin couscous, ca boabele sa se separe.
Eu am fiert atat orez, cat si couscous tocmai ca fiecare sa poata alege ceea ce doreste. Puteti alege doar una dintre cele doua, sau puteti folosi quinoa.
Am taiat ardeii fasii, jumatate din ei i-am pus in tigaie cu putin ulei si sare, jumatate i-am lasat cruzi. Am taiat salata, am curatat si pisat avocado peste care am pus putina zeama de lime. Am pregatit si porumbul si nu mi-a ramas nimic altceva decat sa pregatesc salsa.
Salsa pico de gallo:
Am taiat rosiile in cubulete, am curtat si maruntit ceapa si usturoiul, am tocat patrunjelul sau coriandrul si ardeiul jalapeno. Daca doriti ca salsa sa fie mai putin picanta, scoateti semintele ardeiului. La final am pus sare si zeama de limeta, am amestecat si totul a fost gata!
Va recomand sa nu sariti peste aceasta salsa, pentru ca datorita ei burrito va capata o alta dimensiune si o aroma mai indrazneata.
Cum am asamblat burrito vegetarian cu fasole:
In primul rand am aranjat toate ingredientele in boluri separate.
Apoi, am luat o lipie pe care am incalzit-o vreo 15 secunde si am pus deasupra ei cate putin din tot. Eu am amestecat orez si couscous, deci am avut un burrito cu de toate! 😀
Am indoit apoi marginile si am rulat strans. Daca veti umple excesiv burrito, asa cum am facut eu, veti avea o mica problema la rulat, dar va veti descurca! Este important ca atunci cand impaturiti burrito, sa prindeti toate umpluturile sub lipie, asa cum se vede in imaginea 3 si 4.
Cand am terminat cu rulatul am ales sa pun burrito intr-o tigaie pe foc, pentru ca lipia sa devina putin crocanta. Pasul este optional.
Acest burrito vegetarian cu fasole poate fi servit cu o lingura de smantana! Eu am ales sa il infulec doar asa, pentru ca oricum a fost plin de savoare si a disparut imediat!
Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 5 burrito mari. Cu siguranta o sa mai fac!
Daca vrei sa fii la curent si cu alte postari, urmareste ourdailyfood si pe facebook, instagram sau aboneaza-te la newsletter ca sa primesti pe e-mail urmatorul articol.
Pana la urmatoarea reteta eat well, be happy, love food!
Reteta de post, vegan